Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Civilkurage är den tydliga röda tråden som går genom den svenske diplomaten Harald Edelstams liv.

Edelstam föddes i Stockholm 1913 i en adlig familj. 1939 rekryterades han till Utrikesdepartementet. Det blev starten på ett händelserikt yrkesliv som få svenskar kan mäta sig med.

Under andra världskriget tjänstgjorde han i såväl Italien, Tyskland som Norge. Inom den norska motståndsrörelsen Hjemmefronten blev han känd under namnet Svarta nejlikan. Han fungerade som länk mellan Hjemmefronten och tyskarna och räddade livet på hundratals motståndsmän. Edelstam var även aktiv i smugglingen av motståndsmän och judar från Norge till Sverige. Vissa gömde han i sitt eget hem.

1973 var Edelstam ambassadör i Chile när Augusto Pinochet tog makten. Den orädde diplomaten öppnade den svenska ambassaden för personer som sökte skydd, fraktade hotade människor i bakluckan på sin diplomatbil och räddade fångar från tortyr och avrättningar i det ökända koncentrationslägret på Nationalstadion i Santiago. Totalt räddade Edelstam över 1 300 personer från Pinochets militärjunta, innan han i december 1973 betecknades som persona non grata och måste lämna Chile.

Harald Edelstam dog 1989 i Stockholm, 76 år gammal.

Texten publicerades första gången i #2 2020 av tidskriften Expo.