Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Politiskt Inkorrekt (PI), drivs enligt dem själva av en redaktion med flera skribenter, alla under pseudonym. Men spåren till den person som på sajten benämns som huvudskribent leder till en 43-årig man från Malmö, en före detta taxichaufför. Det är hem till 43-åringen, som domar och häktningsbeslut beställs under 2009 och 2010 för att senare läggas upp på PI.
43-åringens karriär i blogosfären startade som tipsare till andra bloggar och han var tidigare aktiv på forumet Flashback där han kallade sig "Galenzo". Han deltog där i jakten på identiteter och information om personer som omskrivits i media.

"Jag tillhör Sd-falangen men rasist, njae... eller jo, hatar ju allt från Balkan och Mellanöstern... Räknas det som rasism?", skriver han där.

När Expo kontaktar 43-årigen säger han sig inte känna till bloggen Politiskt Inkorrekt.
– Jag har inte med det projektet att göra, säger han när konfronteras med uppgifterna.
Att domar beställts ut till hans lägenhet, i hans eget och andras namn säger han sig inte känna till. Han förklarar sen att det måste vara en dansk frilansjournalist och dennes okända flickvän som gjort beställningarna. Danskens kontaktuppgifter säger han sig ha, men dem vill han inte lämna ut.
 

Fotografen

Men spåren leder inte bara till 43-åringen utan även till en 41-årig man och bloggen Somjagserdet68. Han arbetar som marknadsansvarig på ett företag i Malmö och har precis som "huvudskribenten" växt upp i stadsdelen Rosengård.
23 augusti 2009 hade vänsteraktivister ordnat en så kallad Reclaim the Streets-fest i den rondell i Rosengård som blivit ökänd efter att i åratal varit centrum för konflikter mellan ungdomar i området och polis. Bland journalister och nyfikna åskådare fanns denna kväll även 41-åringen. Med en enkel pocketkamera dokumenterade han kvällen i foto och film – i tätt samarbete med Politiskt inkorrekt. Liverapporteringen från kvällen lästes senare av tusentals och kommenterades i rask takt.
Det var ingen ny situation. På detta sätt har de två bloggarna samarbetat under något års tid. När sverigedemokrater har torgmöte i Vellinge eller när deras meningsmotståndare anordnar motdemonstrationer ser det likadant ut som vid denna gatufest. Men 41-åringen rapporterar även från vanliga kvällar i Rosengård. Där kan en smygfotad kvinna i slöja hamna på bloggen och få representera religiös extremism.
41-åringen säger sig inte ha någon kännedom om bloggarna. På frågan om varför han gång på gång befunnit sig på plats runt om i Skåne och tagit bilder som senare lagts upp på bloggarna säger han att det måste vara ett misstag och att det inte är han. När det nämns att han använt sin firmabil för att ta sig runt blir han först tyst.
Han förklarar sen att det är på grund av hans jobb som han råkat befinna sig på alla dessa platser med kamera. Varför bilderna senare hamnat på Politiskt inkorrekt och Somjagserdet68 ger han dock inget svar på. Metadatan till de publicerade bilderna visar dock att de är tagna med exakt en sådan kamera och kameramobil som 41-åringen använder sig av. Dessutom visar vinklen på de publicerade fotografierna att de är tagna från de platser där 41-åringen befunnit sig vid de aktuella tillfällena.

En del av ett nätverk

2008 startade bloggen Politiskt Inkorrekt, som i maj i år listades som den mest besökta i kategorin politik och tionde mest besökta av alla listade bloggar på Bloggtoppen. Enligt bloggens egna uppgifter har de runt 25 000 unika besökare per dygn, och sajtstatistiksidan Alexa rankar den som 190:e största sajten i Sverige. Det ger dem en position före till exempel Newsmill eller Skånska Dagbladet.
Bloggen är del i ett nätverk av främlingsfientliga sajter som kallas "Nätverket mot politisk korrekthet". Majoriteten av bloggarna drivs anonymt, utan ansvariga utgivare. Vissa, som Sverigedemokraternas Dragan Klaric "Dragan med vänner" och Hans C Petterssons "Jihad i Malmö", har dock varit öppna med vilka de är.
Bloggarna samarbetar genom att dela information och hänvisa till varandra och redan vid nätverkets grundande nämns ambitionen att stötta Sverigedemokraterna. PI lägger stort utrymme på att presentera opinionsmätningar med fokus på Sverigedemokraterna och läsarna instrueras i hur de kan hjälpa till att få partiets hemsida att hamna högt bland Googles sökresultat. PI och de som kommenterar på bloggen kan liknas vid en sverigedemokratisk svans även om partiet officiellt inte står bakom bloggen.
Många inlägg tar upp aktuella rättsfall, med domar och häktningsbeslut från domstolar.
Ibland läggs målnummer och tingsrätt ut, ibland hela dokumenten för nedladdning. Förutom omskrivningar av nyhetsmaterial från andra medier publicerar man även eget material från Skåne. Fokus ligger hela tiden på invandring, islam och invandrares påstådda kriminella överrepresentation.

Grova inlägg

Där nyhetsmedia i enlighet med de etiska riktlinjerna inte publicerar namn på icke dömda personer, gör PI precis tvärtom. Så fort som möjligt läggs personuppgifter upp, med etnisk bakgrund, religionstillhörighet och bilder, och läsarna uppmanas att höra av sig om de har mer information.

I kommentarsfältet blandas lösryckta påståenden, grova rasistiska uttalanden och påhopp med direkta hot. Kommentarerna får ofta ligga kvar länge om de alls tas bort.

Signaturen A-mannen om araber:
"Araber försök att sluta gifta er med er kusin,det kan hjälpa er precis som det nästan hjälpte med vår Varg, tyvärr måsste vi utrota dem också!"

Signaturen Judge om Anita Dorazio som engagerat sig för vård för papperslösa flyktingar:
"avrätta häxan"

Till slut blev kommentarer som dessa för mycket till och med för PI och ett nytt kommentarssystem infördes. Under "Netikett" kan man nu läsa:

"Vi accepterar inte kommentarer som
- Postar eller sprider information och material som utgör barnpornografibrott, olaga våldsskildring, uppmaningar till brott, olaga hot mot PI samt era medskribenter."

Formuleringen är lik lagen om elektroniska anslagstavlor som reglerar hemsideinnehavares ansvar för kommentarer. I det här fallet har personerna bakom PI valt att ta bort stycket om upphovsrätt, hets mot folkgrupp samt valt att enbart betacka sig för olaga hot mot skribenter och läsare - inte mot personer man skriver om.

Fotnot: All besöksstatistik är från maj 2010 och hämtad från Alexa.com och Bloggtoppen.se.
Anders Paulsson är frilansjournalist.