Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Händelseutvecklingen borde vara minst sagt besvärlig för den politiska ledningen i staden. Men istället för att oreserverat ta avstånd från utvecklingen anser kommunalrådet Ilmar Reepalu (S), i en intervju med tidningen Skånskan, att judarna borde ta "avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler".

Frågan är vem det är som sänder ut fel signaler?
Finansmarknadsminister Mats Odell (KD) sätter fingret på problematiken i en intervju i Världen Idag:
"Antisemitismen i Malmö har accelererat, och då kan inte kommunledningen ha den attityden. Det är en orimlig koppling som inte görs i andra sammanhang"

Ilmar Reepalus koppling mellan Israels konflikter och Malmös judiska grupp är mycket riktigt orimlig - men inte unik. Tyvärr är det inte ovanligt att hela grupper får bära hundhuvud när exceptionella situationer uppstår. Vi såg det efter 11 september-attentaten 2001 och vi såg det i samband med Gazakonflikten 2009. Det kollektiva skuldbeläggandet - oavsett om det har sin bakgrund i en faktisk händelse eller bygger på myter och falsarier - är det drivmedel som möjliggör rasismens utbredning.

Ilmar Reepalu och andra politiker måste alltid ta det självklara uppdraget att skydda utsatta minoriteter på allvar. Att i det läget istället skuldbelägga offren är inte bara barockt, det är att ge de krafter som sprider antisemitismen i Malmö den legitimitet de behöver för att fortsätta sprida sitt hat.

Ämnen i artikeln