Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i onsdags förra veckan som två män dödades och en kvinna skadades allvarligt i samband med en masskjutning i Bratislava, Slovakien. Skjutningen ägde rum vid gaybaren Tepláreň. Morgonen därpå hittades den misstänkte 19-årige gärningsmannen död – enligt polisen rör det sig sannolikt om ett självmord.

– Två personer mördades bara för att de var en del av hbtq-rörelsen. Det här är en smärtsam stund för hela landet, sa landets premiärminister Eduard Heger efter dådet och beskrev skytten som en ”radikaliserad tonåring”, rapporterar SVT.

Utreds som terrorbrott

Polisen utredde initialt dådet som ett hatbrott, men brottsmisstanken ändrades tidigare i veckan till terrorbrott, rapporterar flera medier. Detta efter att utredningen visat att 19-åringens primära måltavla varit premiärminister Eduard Heger.

Innan skjutningen ska 19-åringen befunnit sig vid premiärministerns bostad. Polisen gör bedömningen att 19-åringen, efter att han misslyckats med den planen, ska ha gått vidare till gaybaren.

19-åringen ska ha rekognoserat områdena runt de tänkta måltavlorna innan dådet. Redan i augusti lade han upp fotografier på Twitter som han tagit på sig själv. På bilderna ses han stå vid premiärministerns bostad och utanför gaybaren.

Antisemitiskt och homofobiskt manifest

Innan skjutningen lade 19-åringen ut ett ett så kallat manifest på internet där kända högerextrema terrorister och mördare hyllas. Bland annat nämns Anders Behring Breivik och terroristen bakom moskéattacken i Christchurch, Nya Zeeland, 2019 där 51 personer dödades.

Innehållet i manifestet visar att 19-åringen hyste homofobiska åsikter. Han menar att hbtq-rörelsen ska hållas ansvarig för vad han kallar "kulturell degenering". Manifestet innehåller även grov antisemitism. Bland annat sprider han ZOG-myten, idén om att judar i det dolda styr.

Han refererar även till de 14-orden, som är en populär slogan inom extremhögern om att säkra en ordning av vit makt. Även konspirationsteorier om en pågående folkutbyte förekommer i manifestet. Men även konspirationsteorier kring coronapandemin och -vaccinen.

Dådet har väckt starka reaktioner. I Bratislava har det bland annat hållits en stor manifestation till stöd för landets minoriteter.             

Ämnen i artikeln