Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Samnytt publicerade i september 2020 en artikel där en journalist på Dagens Nyheter pekades ut som ”misstänkt jihadist”. I oktober förra året dömdes den ansvarige utgivaren Mats Dagerlind i Stockholm tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för yttrandefrihetsbrottet grovt förtal.

Dagerlind dömdes även att betala 30 000 i skadestånd till journalisten, samt stå för målsägandes rättegångskostnader. Nu fastställer Svea hovrätt domen och tingsrättens straff om villkorlig dom, dagsböter och skadestånd.

På Samnytts hemsida kommenteras hovrättsdomen. Målet anses vara en del av en komplott mot sajtens verksamhet. Det hävdas att det i ”realiteten” handlar om att Dagens Nyheter ”med hela Bonnierkoncernens resurser i ryggen har drivit målet och att det är Samnytt som publikation man haft för avsikt att tillfoga skada, såväl ekonomiskt som i anseende”.

Under artikeln, i kommentarsfältet, sprids antisemitiska myter om judar och Bonnier. Flera av inläggen gör gällande att Bonniers är att ses som en ”klan”.

I november förra året klandrades även Samnytt av Mediernas etiknämnd för grovt ha brutit mot god publicistisk sed.

Ämnen i artikeln