Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hudiksvalls tingsrätt dömde på onsdagen den 35-årige mannen till en månads fängelse för hets mot folkgrupp. Mannen lade 2016 ut en bild på sig själv bärandes en tröja med den tryckta texten "Död åt ZOG!".

ZOG är en förkortning av "Zionist Occupation Government" (den sionistiska ockupationsregeringen). Förkortningen används av antisemiter för att sprida en av de vanligaste antijudiska idéerna – konspirationsteorin om en dold judisk makt som styr världen.

Den 35-årige mannen förnekar brott och menar att han "spillt grogg" på sig och då fått låna nya kläder. Betydelsen av texten på tröjan uppger han att han inte hade kunskap om, en utsaga rätten valde att inte tro på.

Tingsrätten tog bara ställning till ZOG-bilden. Men 35-åringen har även använt ZOG-begreppet i andra sammanhang. Ungefär samtidigt som han lade ut bilden han nu dömts för så kommenterade han på sociala medier en demonstration med Nordiska motståndsrörelsen:

"... expo samarbetar med expressen för att svartmålar oss nationella fast vi inget ont har gjort, fast vad kan man förvänta sig av ZOG lakejer som vet att ALLT NMR SÄGER ÄR RÄTT! ni kan aldrig tysta oss från sanningen!"

Mannen har sedan åtminstone tidigt 2000-tal varit aktiv inom vit makt-miljön, bland annat som medlen i Nationalsocialistisk front. Under en period var han även ansvarig utgivare för ett nazistiskt skivbolag. Under senare tid har han medverkat på demonstrationer anordnade av Nordiska motståndsrörelsen.

Att tingsrätten valde fängelse i fallet med ZOG-bilden är kopplat till att 35-åringen återfallit i brott. Han är sedan tidigare dömd, bland annat för hets mot folkgrupp, våldsamt motstånd och vapenbrott. Bakom anmälan om ZOG-bilden står den ideella föreningen Juridikfronten.