Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Robert Larsson har från sin bostad i Gävle bedrivit postorderförsäljning för det nazistiska bolaget Sniper records. Han har bland annat sålt tröjor med hakkorstryck, som under 2005 och 2006 fanns för försäljning på bolagets hemsida. Gävle tingsrätt menar att hakkorssymbolen i det här sammanhanget är att betrakta som nedvärdering av andra folk.

Enligt Gävle tingsrätt så har Robert Larsson gjort sig skyldig till spridning av hets mot folkgrupp och dömer honom till en månads fängelse. 25-åringen medger att han sålt tröjorna, men bestrider samtidigt ansvar för brott.

Tidigare dömd

Robert Larsson är även sedan tidigare dömd för hets mot folkgrupp, vilket är en av anledningarna till att tingsrätten valde fängelsestraff istället för frivård. Han har även dömts för ett flertal misshandlar, olaga hot, brott mot vapenlagen och olovligt innehav av farligt föremål.

Aktiv i vit makt-rörelsen

Sedan många år har Robert Larsson varit aktiv i kretsen kring Nationalsocialistisk front, NSF. Han är kontaktperson för NSF:s lokalavdelning i Gävle. 1999 grundade Robert Larsson Sniper records. Enligt bolaget så går överskott av försäljningen till NSF-propaganda.

Sniper records säljer vit makt-musik, filmer och kläder. Bland annat säljer det en tröja med texten "Böghatare" och flaggor med hakkors.