Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En 48-årig man med danskt medborgskap, boende i södra Sverige, dömdes den 30 april i Helsingborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp. Mannen reagerade på ett inlägg i Facebookgruppen Stå upp för Sverige, som länkade till en debattartikel om att en SAS-anställd kvinna nekats bära slöja. 48-åringen skrev:

"Muslimerna är ett jäkla pack. Dom gapa och skrika om respektera deras religion men svinen vägra respektera kristendomen vilken dubbelmoral."

Mannen erkände i polisförhör att han skrivit kommentaren, men menar att den inte utgör något brott.

Mannen dömdes i slutet av februari för två fall av narkotikabrott. Rätten gör bedömningen att tidigare utdömd skyddstillsyn även ska avse hets mot folkgrupp-domen.

Expo har tidigare granskat hatet på Facebook och kunde då visa att Stå upp för Sverige är den grupp som flest gånger publicerat kommentarer som fällts för hets mot folkgrupp. Gruppen är offentlig och har idag drygt 166 000 medlemmar.

Grundaren av Facebookgruppen, Patrik Markström, står åtalad för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Enligt åklagaren har Markström ett ansvar när han inte tagit bort kommentarer i gruppen som uppenbarligen utgör hets mot folkgrupp.

Ämnen i artikeln