Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Solna tingsrätt dömde på tisdagen den 43-årige mannen till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp, hot mot tjänsteman och brott mot knivlagen.

Mannen döms för en incident som skedde i september 2021 i anslutning till gallerian Mall of Scandinavia i Solna.

I samband med att en ordningsvakt ska omhänderta den berusade 43-åringen möts han av hot om att huggas med kniv. 43-åringen bär vid tillfället två knivar.

43-åringen gör även en så kallad Hitlerhälsning mot vakten, som enligt domen har utländsk bakgrund.

Flera personer ser händelseförloppet, som även fångas av ordningsvaktens kroppskamera.

I sitt försvar förnekar mannen att han uttalat något hot. Han säger också att han var medveten om att den utsträckta armen var ”provocerande”, men hävdar samtidigt att han inte kände till att gesten är förknippad med nazism eller Adolf Hitler. Med de argumenten bestrider mannen ansvar för brott.

Tingsrätten menar dock att såväl hotet som att han bar knivar vid tillfället är bevisat.

Mannens förklaring till Hitlerhälsningen menar rätten är osannolik. Den skriver i domslutet om hans påstådda okunskap:

”Enligt tingsrättens bedömning får det anses uteslutet att en vuxen, normalbegåvad person uppvuxen i Europa inte skulle känna till det.”

En granskning av mannens aktivitet på sociala medier visar att han gilla-markerar flera kända högerextrema aktörers Facebooksidor.

Mannen förekommer sedan tidigare under elva avsnitt i belastningsregistret. Han har bland annat dömts för våldsamt motstånd, brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Ämnen i artikeln