Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var natten till den 17 september förra året som 34-åringen gjorde en så kallad Hitlerhälsning samtidigt som han skanderade Sieg Heil. Händelsen skedde i centrala Helsingborg och ett flertal personer blev vittnen till utspelet.

Till den polis som kommer till plats uppger 34-åringen att han hatar invandrare och ”svartskallar” som han menar ”tar över hela samhället”. I senare polisförhör erkänner mannen brott med motiveringen att det var ”riktat mot missanpassade invandrare”.

Döms till dagsböter

Helsingborgs tingsrätt går på åklagarens linje och dömer mannen för hets mot folkgrupp. Brottet bedöms vara ringa då det skedde nattetid och ett begränsat antal personer såg incidenten. 

Påföljden för 34-åringen blev dagsböter på totalt 5000 kronor. 

Bakgrund inom extremhögern

34-åringen har en bakgrund inom den högerextrema miljön. Bland annat var han aktiv i lokala Helsingborgskampanjen, ett initiativ som var aktivt mellan 2007 och 2009 och som stod nära nazistiska Info-14.

Expo har inga uppgifter om att mannen i dag ska vara aktiv i någon gruppering, men han har under senare år förekommit i högerextrema grupper på Facebook.

Tidigare uppmärksammad

Mannen förekommer sedan tidigare under flera avsnitt i belastningsregistret. Han är bland annat dömd för olaga hot, misshandel, brott mot knivlagen, grovt vapenbrott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Expo uppmärksammade redan 2016 34-åringen. Det skedde i anslutning till att han dömdes för att ha slagit sönder fönster till Syndikalistiska ungdomsförbundets lokaler i Helsingborg.

Även vid den attacken hördes han skandera nazistiska slagord. 34-åringen uppgav själv i förhör att syftet med vandaliseringen var att ”förstöra för rödingarna”.