Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Syndikalistiska ungdomsförbundet, SUF, fick natten till den 26 januari i år ett flertal rutor sönderslagna. I lokalen befanns sig två personer. I förhör uppger en av dem att han i ljudet av krossat glas även hörde någon ropa "vit makt".

En väktare som var på plats i området hörde också ljuden av av glaskross. Han gick i riktning mot ljudet och mötte en 28-årig man med ett aluminiumrör i handen. Väktaren ringde polis som på plats frågade 28-åringen varför han vandaliserat just den lokalen. Han svarade: "Det var ju där vi var sist … Nej … Fan också". Enligt polisens rapportering medgav 28-åringen även att han var medveten om att det är SUFs lokaler har slagit sönder rutorna på.

Det var andra gången på kort tid som Kulturkontoret, där SUF har sina lokaler, utsatts för skadegörelse, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

I ett första förhör säger 28-åringen att syftet varit att "förstöra för rödingarna" och att "de har sin fucking äckliga lokal där". Han medger även att han samtidigt skrek "Sieg Heil" och "vit makt". När han förhörs ett drygt halvår senare ändrar han dock sin historia. Nu uppger han att han varit så berusad den aktuella natten att han inte längre har några minnesbilder av händelsen. När han läser genom förhöret ändrar han sig dock igen och säger att han "erkänner allt"

Den 1 december meddelade Helsingborgs tingsrätt domen mot 28-åringen. I rätten sa att han inte minns om han skrikigt något som har med hans politiska åsikter att göra, men han medgav att han kan ha gjort det. Att det var SUFs lokaler sa han sig dock ha vetat och han säger att han står på den "motsatta sidan till dem politiskt". Rätten dömer 28-ringen till skyddstillsyn och skadestånd för skadegörelse. Men gällande åklagaren påstående att skadegörelsen begåtts med politisk motiv så anser tingsrätten att det "inte är ställt utom rimligt tvivel" att så är fallet och friar 28-åringen på den punkten.

28-åringen är sedan tidigare känd i högerextrema sammanhang. Han har varit aktiv i den lokala gruppen Helsingborgskampanjen. En grupp som var aktiv mellan 2007 och 2009 och som stod nära nazistiska Info-14, som i sin tur var drivande bakom aktivistnätverket Fria nationalister. Det är oklart om 28-åringen är med i någon organisation idag men han ingår i sådana sammanhang.

Ämnen i artikeln