Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

År 2019 fattade det tyska författningsskyddet BFV intresse för en falang inom Alternativ för Tyskland som de misstänkte agera för att radikalisera partiet.

BFV började i samma veva utreda om det fanns anledning att sätta hela partiet under sin lista över organisationer som bryter mot den tyska konstitutionen. I mars i år läckte information ut i pressen om att BFV ansåg att hela AFD skulle betraktas som en extremistorganisation.

Domstol skjuter upp beslutet

Uppgifterna fick AFD att inleda en process i en domstol i Köln för att förhindra att BFV får befogenheter att övervaka partiet. Domstolen i Köln gav AFD delvis rätt och meddelade att BFV inte har rätt att övervaka partiet innan domstolen fattat ett beslut i frågan. Domstolen uppgav först att ett sådant beslut skulle komma i juli. Nu meddelar dock domstolen att fallet varit komplext, och för att inte påverka valet i september, så skjuter de upp beslutet till efter valet, rapporterar AP.

AFD valdes in i det tyska parlamentet 2017 med ett väljarstöd på 12,6 procent. Enligt opinionsmätningar har partiet idag ett stöd på 10-12 procent.

AFD har sedan tidigare uppmärksammats för nära kontakter med vit makt-organisationer och den så kallade identitära rörelsen. AFD utmärker sig även för sin positiva hållning till Kreml och Putin. Partiet har motsatt sig sanktioner mot Ryssland och parlamentsledamöter från AFD har besökt det ryska parlamentet med ambitionen att ”normalisera” förbindelserna med Ryssland.