Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sent en novembernatt 1985 traskade ett gäng skinnskallar genom Gamla stan i centrala Stockholm. Flera av dem hade supit och nu var de på väg mot Maria Kyrkogård för att hedra minnet av den dödade skinnskallen Ronny Öhman.

I skinnskallegänget fanns mångmiljonären och högerextremisten Carl Lundström och en av Sverigedemokraternas första ledare, Jonny Berg.

I gänget fanns också en nu 37-årig man, som 2003 kom att bli rikskänd för ett av Sveriges mest brutala vansinnesdåd, den så kallade "järnspettsmannen".

Vaga minnen

I dag minns "järnspettsmannen" överfallet i Gamla stan 1985 vagt.

– Jag hamnade i bråk med några sydamerikaner. Så illa var det, säger mannen till Expo.

När ett av offren försökte fly jagade "järnspettsmannen" och två andra skinnskallar ifatt honom, sparkade ned honom och fortsatte misshandeln. Under misshandeln ekade tillmälen som "jävla svartskallar" i Gamla stans gränder.

Mannen dömdes för misshandeln, men på grund av sin låga ålder vid brottet – 15 år – fick han bara dagsböter och vård inom socialtjänsten.

Första kontakten med våld

För "järnspettsmannen" var rasisterna som strök omkring i Gamla stan den första kontakten med våld.

– Jag umgicks med skinheads, och hamnade i bråk.

– Det var kompisar som var rasister. Det började med punkmusik, men sen kom det in en massa som sjöng om andra världskriget och så, säger mannen.

Mannen säger sig i dag ha tagit avstånd från all högerextremism. Han vill också tona ned sitt engagemang i BSS, Bevara Sverige svenskt, som senare blev Sverigepartiet och Sverigedemokraterna.

Efter bråket i Gamla stan följde misshandelsfall på misshandelsfall, men mannen klarade sig från fängelsestraff, anting-en på grund av sin låga ålder eller sviktande hälsa.

Allting brast

En majdag 2003 brast allt. Beväpnad med ett järnspett gav han sig under en psykos på allt som rörde sig i närheten av Åkeshovs tunnelbane-station. Han dömdes till rättpsykiatrisk vård och vårdas på Karsudden utanför Katrineholm.
Mannen har nu ansökt om att få slippa vården, men kammarrätten skriver i sin dom att mannens "personlighetsstörning är sådan att det alltjämt finns risk för att han återfaller i brottslighet som är av allvarligt slag."

Expo träffade mannen på en obevakad permission i Katrineholm i somras.

– Jag brukar inte säga att jag är frisk men jag är friskare än jag var innan jag blev psykotisk. Nu är jag drogfri och nykter, sa mannen.

»Fakta Vansinnesdådet 
i Åkeshov 2003

Totalt skadades sju personer när den då 32-årige mannen löpte amok vid Åkeshovs tunnelbane-station den 18 maj 2003:
• En 71-årig man avled på platsen av de svåra skall- och ansiktsskadorna.
• En 30-årig kvinna fördes till sjukhus och -kopplades upp mot en respirator.
• En 42-årig kvinna fick skallskador från järn-spettet.
• En 13-årig flicka bröt armen och en jämnårig flicka chockades.
• En 12-årig flicka fick sin cykelhjälm sönderslagen men klarade sig undan med hjärnskakning.
• Efter dådet flydde mannen ner i en gångtunnel men greps under stort tumult. En 59-årig man -skadades i armen och axeln när han kastade sig över järnspettsmannen vid gripandet.

Artikeln är hämtad från Expo 4-08