Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bankens ledning inledde en utredning mot Lake, som egentligen heter Alan Ayling, redan i december förra året då hans kontakter med EDL blev kända. Utredningen är fortfarande inte avslutad, säger en talesman för banken till rörelsen Unite against fascism.

EBRD grundades på 1990-talet för att stöda privatiseringsinitiativ i gamla Östeuropa och Centralasien. Den 57-årige Lake/Ayling har haft ett chefsjobb inom it-verksamheten. Avstängningen kommer samtidigt som banken ska utvidga verksamheten till Egypten, Marocko och Tunisien, länder med övervägande muslimsk befolkning.

Lake/Ayling ligger bakom EDL:s strategi att rekrytera våldsbenägna fotbollshuliganer, något som han förklarade då han deltog i en SD-konferens i Sverige 2009. Men han har också varit viktig för att göra EDL mera acceptabelt i medelklassen. Han har också medgett att han bidragit med pengar till rörelsen.

Lake/Ayling hördes av norsk polis i utredningen av Anders Behring Breiviks verksamhet. Han förnekade att han har träffat Breivik, men har däremot mött den islamofobe bloggaren Fjordman (Peder Jensen) som Breivik refererar till i sitt manifest. Lake/Ayling har på sin egen hemsida 4Freedoms postat många antimuslimska uttalanden.

En tjänsteman på barnenheten i staden Leeds, Chris Knowles, har också stängts av från sitt jobb, sedan hans antimuslimska verksamhet avslöjats av Unite against fascism. Under täcknamnet Aeneas har Knowles jobbat inom EDL och koordinerat den europeiska verksamheten för Centre for Vigilant Freedom, en USA-baserad organisation för att sprida islamofobi.