Många slöt upp på den antifascistiska manifestationen på Gubbängstorget i södra Stockholm. Tal hölls bland annat av partiledarna Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V) samt Amanda Lind, som väntas väljas till nytt språkrör för Miljöpartiet.

Manifestationen var ett svar på den attack som skedde i onsdags mot ett evenemang om högerextremism i Gubbgängen. Ett möte som Vänsterpartiet i Farsta tillsammans med Miljöpartiet anordnade på Moment Teatern, där bland annat en medarbetare på Expo skulle föreläsa.

Maskerade män attackerade Expo-föreläsning.

Nazister attackerade Expo-föreläsning

Flera personer förda till sjukhus.

En grupp maskerade högerextremister tog sig in i lokalen och attackerade besökare, med våld och försvarsspray. De vandaliserade även lokalen innan de kastade någon form av rökgranat.

Anna Lind menade i sitt tal att attacken ska ses som terror.

–  Målet med attacken var att utöva våld för att skrämma och tysta. Och låt oss tala klarspråk: det var en terrorhandling och det kan vi aldrig acceptera, sa hon.

Nooshi Dadgostar (V), Magdalena Andersson (S) och Amanda Lind (MP) talade. Foto: Anders Dalsbro

Magdalena Andersson menade i sitt tal att attacken i onsdags var ett slag mot demokratin.  

– Samhället måste fullfölja sin uppgift, rättsväsendet måste ta sitt ansvar, vi ska kunna samlas säkra och trygga: det handlar om att försvara vår demokrati, sa hon.

Även Nooshi Dadgostar talade om att demokratin alltid måste försvaras.

– Vi håller ihop, vi försvarar idag, här och nu, vår demokrati. De kommer aldrig tysta oss. De kommer aldrig vinna. För rättvisa och solidaritet! Stoppa rasismen! Sa hon avslutningsvis i sitt tal.

Ingen har gripits för onsdagens attack. Brottsrubriceringarna är framkallande av fara för annan, störande av allmän förrättning, misshandel i två fall samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Ämnen i artikeln