Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I senaste numret avslöjade Expo hur Kent Ekeroths närmaste medarbetare, den politiska sekreteraren Dick Abrahamsson, filmat en propagandaintervju med partiledaren för numera nedlagda nazistiska Svenskarnas parti. Han har även tidigare gjort webb-tv för högerextrema Nya Tider, samt varit aktiv i det antisemitiska och konspirationistiska Partiet de frias interna Facebookgrupp.

På sociala medier har han delat material från grova antisemiter och kända högerextremister. Expo kunde konstatera att Dick Abrahamsson obehindrat rört sig mellan konspirationister, antisemiter, nazister, högerextremister och sverigedemokrater.

Försvarades av Ekeroth

Dick Abrahamsson chef, riksdagsmannen Kent Ekeroth, försvarade helhjärtat Dick Abrahamsson efter Expos avslöjande. På frågan hur Abrahamssons aktiviteter rimmar med SD:s nolltolerans mot rasism svarade Ekeroth:

– Det är bara i din lilla konstiga värld där det rimmar illa. Jag känner honom och vi har diskuterat igenom både värdegrund och annat, jag vet exakt var han står och har fullt förtroende för hans politiska hemvist, oavsett vad ni säkert kokar ihop.

Delat rysk propaganda

I måndags uppmärksammade Hela Hälsningslands ledarsida att Dick Abramhamsson även delat en stor mängd rysk propaganda på sin Facebook. Bland annat har han skrivit att den ryska propagandakanalen RT är den enda som rapporterar "verkligheten" och att ukrainska stridsflyg sköt ner MH17.

Nu stänger Sverigedemokraterna av Dick Abrahamsson från jobbet, vilket bekräftas av SD:s pressavdelning i ett sms till Hela Hälsningland:

"Berörd person är arbetsbefriad och har inte tillgång till riksdagens lokaler. Detta tills ärendet är fullt hanterat inom organisationen"

Fler ifrågasatta tjänstemän

I helgen sa även Alexander Fridback, mannen bakom pseudonymen "Egor Putilov", upp sig från sin anställning på SD:s riksdagskansli. Flera experter hade då pekat ut honom som en potentiell säkerhetsrisk. Detta efter det bland annat avslöjats att han gjort en fastighetsaffär med en kriminell rysk affärsman med kopplingar till ryska myndigheter.

År 2013 köpte Fridback en villa av affärsmannen. Villan, som var värd runt tolv miljoner kronor, köptes för sex miljoner kronor. Efter två månader sålde han den igen för tolv miljoner kronor.

Även Alexander Fridback anställdes från början av Kent Ekeroth. Aftonbladet har avslöjat att han vid flera tillfällen har lurat medier genom att skriva artiklar och debattera med sig själv under olika identiteter. Han har tidigare även haft anställning på Sveriges radio och Migrationsverket och sökt jobb på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Film för Avpixlat

Tillsammans med Kent Ekeroth gjorde han en flyktingfientlig propagandafilm i Grekland för sajten Avpixlat. Resan bekostades av skattebetalarna.

Även Kent Ekeroth har vid en rad tillfällen medverkat i den ryska statliga propagandakanalen RT. Det har enligt Aftonbladet väckt intern kritik mot Ekeroth.

Peter Mattsson, universitetslektor och projektledare för Rysslandsprojektet på Försvarshögskolan, är kritisk mot att Ekeroth som svensk riksdagsledamot upprepade gånger ställt upp för RT.

– Det är allvarligt. Det är lätt att bli nyttig idiot och inte inse att Ryssland har uttänkta, långsiktiga mål. Jag skulle uppmana politiker till att ta sig en funderare på vem det gynnar. Det här är manipulation, en främmande stat som nyttjar uttalanden för andra syften än vad man ställer upp på, säger han till Aftonbladet.