Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Pizzeria Titanic annonserade efter första maj att de inte låter nazister handla hos dem. Detta efter att en man kommit in på pizzerian och betett sig hotfullt. Efter beskedet har pizzerian blivit trakasserad, i form av brev – innehållandes flygblad från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) – och beställningar som aldrig hämtats ut. 

På måndagskvällen blev dessutom en anställd vid pizzerian misshandlad. En händelse som polisen ännu inte vet om det har några kopplingar till ställningstagandet. 

Stöd av politiker

Nu har pizzerian fått stöd av politiker från grannkommunen Falun. Företrädare för Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet åkte till Ludvika på onsdagskvällen för att stödja pizzerian. 

– Jag läste tidningen i lördags och blev mycket upprörd över det de utsatts för. Det är mycket starkt av dem att ta ställning, säger Catharina Enhörning (M). 

Enhörning säger att det finns en stark enighet i Falun i motståndet mot NMR, något även socialdemokraten och kommunfullmäktiges ordförande i kommunen Anna Strindberg skriver under på. 

– Hela kommunfullmäktige tar avstånd mot rasism och nazism och vi står väldigt enade mot hat och hot, säger hon.

– Det är viktigt att visa att vi är många fler som vågar ta ställning. Se bara på Falun på första maj förra året. Då gick man ur huse och demonstrerade mot Nordiska motståndsrörelsen. Det gör mig varm i hjärtat. 

Närvaro vid pizzerian

Aktivistnätverket We are Dalarna har, med anledning av den senaste tidens incidenter, börjat ha närvaro vid pizzerian. Aktivisten Sara Leifsdotter säger att ma vill att personalen inte ska behöva vara själv, och att man därför försöker ha aktivister på plats i så stor utsträckning som möjligt.

– Vi försöker ställa upp. Det är inte svårare än så. Man måste hjälpas åt, säger hon.

Moderatpolitikern Catharina Enhörning tycker att det är viktigt att politiker från höger också visar motstånd mot nazistiska organisationer. Det är något som borde engagera människor på hela den politiska skalan, menar hon. Men hon efterfrågar också engagemang från partierna på riks-planet. 

– Jag vill be dem att komma till Ludvika på en vanlig lördag, då NMR står utanför Systembolaget med sina fanor. Jag är ingen jurist, men något måste göras juridiskt, säger hon.

– Vi behöver hjälp.

Förutom politiker var även representanter från Svenska kyrkan i Ludvika på plats och åt lunch på pizzerian.

Från pizzeria Titanics håll uppskattar man stödet som politikerna har visat. 

– Det känns skönt. Det är kul när politikerna kommer ner, moralen höjs, låter man hälsa.

– Jag vill tacka jättemycket.