Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ett hot om uteslutning hänger över Patrik Ehn. Han anklagas för ideologiskt avvikande åsikter efter diverse inlägg på sociala medier och för att ha uttalat sig positivt om partier som Sverigedemokraterna tagit avstånd från.

Många av de uppgifter som Sverigedemokraternas medlemsutskott lyfter fram i sin anklagelseakt mot Patrik Ehn är gamla. Utskottet skriver även att det är "väl medvetna" om Ehns politiska bakgrund.

På mitten av 1980-talet var han medlem i nazistpartiet Nordiska rikspartiet, NRP, senare gick han med i nazistorganisationen Föreningen för Sveriges framtid.

Ehn har gjort avbön från den tiden och sagt att han anslöt sig till naziströrelsen på grund av sin antikommunism. Något han för några dagar upprepade på Twitter.

"Mitt tidiga politiska engagemang präglades av anti-kommunism, men var i första hand en anti-imperialism riktad mot supermakten i öst.", skrev han den 3 mars.

2010 avslöjade Expo dock att Patrik Ehns förklaring inte håller. I ett brev daterat den 12 november 1988 som Ehn skickade till Nordiska rikspartiets ledare tog han ställning för nazismen:

"Det viktiga är att sprida nationalsocialismens idéer och få folk att inse att förr eller senare är det ett måste att Norden följer NRP:s program om det (Norden) skall överleva".

Ehn avslutade brevet med frasen:

"Nationell socialistisk hälsning".

2002 när Ehn var medlem i Centerpartiet hamnade han i en politisk skandal för sina kontakter med den brittiska högerextrema organisationen Third Way.

Patrik Ehn använde sig även av nazistisk retorik 2005. En SD-företrädare klagade i ett mejl till Ehn på att Sverigedemokraterna och Ehn under riskårsmötet tagit ställning för FN:s deklaration om mänskliga rättigheter:

"Denna organisation godkändes inte av det Tredje Riket och därför kan vi ej heller den 8 maj 2005 skriva något i SD:s skrifter som förespråkar denna brottsliga förening", skrev lokalpolitikern i brevet som avslutades "Heil Hitler".

Patrik Ehn svarade på mejlet:

"Hehehe… Jag skyller på tillfällig sinnesförvirring pga lågt blodsocker". Ehn avslutar sitt mejl.
"Kamp Hell!
Herr Strasser".

Gregor Strasser tillhörde vänsterfalangen inom Hitlers nazistparti. Han mördades i de långa knivarnas natt 1934 då Hitler dödade flera av sina kritiker och rivaler inom de egna leden.

Ytterligare en skandal briserade 2010 när Expressen rapporterade att Ehn haft kontakter med det tyska partiet NPD. I Tyskland pågår en utredning om att förbjuda partiet eftersom det anses vara nazistiskt. Ehn förklarade kontakten med partiet med att han blivit vän med NPD:s kontaktperson Lennart Aae när han bodde i Tyskland 2003.

Den avlidne riksdagsledamoten Willam Petzäll, som vid tiden för avslöjandet även var ordförande för Sverigedemokratisk ungdom, krävde Patrik Ehns avgång. Partiledare Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund var dock av en annan uppfattning. Han sa till Expressen att Ehns kontakter med NPD inte var en fråga för partiledningen. Han sa vidare att Sverigedemokraterna inte hade någon åsikt om partiet. Det trots att NPD beskrivits som nazistiskt i Sverigedemokraternas egna dokument.

2011 meddelade Åkesson att Sverigedemokraterna inte kommer att vidta några åtgärder mot Ehn.

I det uteslutningsärende som nu hänger över Ehn används dock positiva uttalanden han ska ha gjort om NPD som ett skäl för uteslutning.