Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Interna dokument som Expo Idag har tagit del av visar att Sverigedemokraterna i Västra Götaland är i kris. Partiet tyngsta politiker i regionen Patrik Ehn avkrävs ett yttrande angående anklagelser om "ideologiskt avvikande åsikter".

Sverigedemokraternas medlemsutskott (MU) skriver i ett dokument som skickats till Patrik Ehn att partiet är "väl medvetet" om Ehns politiska bakgrund.

Patrik Ehn var på mitten av 1980-talet aktiv i det nazistiska Nordiska rikspartiet senare gick han med i den nazistiska Föreningen för Sveriges framtid.

Medlemsutskottet skriver att han tidigare trovärdigt distanserat sig från "sitt förflutna". De menar dock att det tillkommit ny information som innebär att Ehns "ideologiska övertygelser" måste utredas.

Sverigedemokraterna uppger att de fått kännedom om att Partik Ehn lämnat Centerpartiet inför hot om uteslutning på grund av sina kontakter med den engelska högerextrema gruppen Third Way. Redan 2002 avslöjades dock att Ehn haft kontakter med organisationen.

Sverigedemokraternas medlemsutskott ifrågasätter även uttalanden som Patrik Ehn skrivit på Twitter och Facebook och att det skapar "skäligt tvivel" till Ehns ideologiska hemvist.

Ehn anklagas dessutom för att på Sverigedemokratisk ungdoms kongress ha rekommenderat studier av den radikala nationalistiska tyska författaren och filosofen Ernst Jünger. Han förespråkade en "konservativ revolution". Ehn ska också på Facebook lagt upp en sång om Gustav III:s militärkupp.

Sverigedemokraternas medlemsutskott skriver även:

"Du ska ha lyft fram Hitlers favoritkonstnär i samband med att du redogjorde för din ideologiska grundsyn - som du sammanfattade med begreppet 'De fyra elementen'. Samma begrepp och tavla illustrerades för övrigt även i det senaste numret av SD-Göteborgs lokala medlemsbulletin."

"Det har även kommit MU tillkänna att du haft problem med den "etniska sammansättningen", att du hyllat Lars Emanuelsson (tidigare partiorganisatör för Sverigedemokraterna red.anm.), att du hyllat A Handbook of Traditional Living (boken ges ut av det antisemitiska förlaget Arktos, red anm), att du länkat till motpol (antisemitisk blogg, red.anm) och att du beskriver rörelser som NPD (tyskt högerextremt parti, red.anm.),BNP (engelskt högerextremt parti, red.anm) och andra rörelser i en förhållandevis positiv anda", skriver medlemsutskottet.

Jimmie Stranne, i Västra götalandsregionfullmäktige för Sverigedemokraterna säger till Expo Idag att en uteslutning av Ehn skulle skaka om partiet.

– Det skulle påverka gruppen negativt och ställa till en oreda som ingen av oss bett om eller förväntat sig. Blir det så att de här uteslutningsärendena vinner bifall i partistyrelsen så ställer det till det för oss och vi skulle få börja om. Ingen av oss har hoppats att det skulle bli så här, säger han.

Förutom Patrik Ehn är hans politiske sekreterare Daniel Rondslätt föremål för uteslutning. Rondslätt uppges ha uttalat sig "nedsättande om andra" och väckt "negativ medial publicitet".

Patrik Ehn är gruppledare Västra götalandsregionfullmäktige, kommunpolitiker i Göteborg och medlem i partiets valberedning.

Andra Sverigedemokraterna som Expo Idag varit i kontakt med är förtegna om ärendet. Patrik Ehn vägrar att uttala sig. Inte heller Sverigedemokraterna centralt vill uttala sig till Expo Idag.