Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är måhända osmakligt men ändå ett oundvikligt konstaterande att överfallet i Landskrona passade Sverigedemokraterna som hand i handske. Partiets arbete i kommunen har sedan valframgången för snart fyra år sedan präglats av en rad pinsamheter och bakslag. Allt från interna strider till avhopp och förtalsdomar mot den nya lokala partiledningen. Lägg där till att socialdemokraterna i Landskrona, förra valets stora förlorare, vädrar morgonluft.

Bakslagen till trots har Sverigedemokraternas valframgångar i kommunen blivit synonymt med Landskrona. Åtskilliga dokumentärer, reportage och tidningsartiklar följer den enkla logiken: Varvsnedläggning + Massarbetslöshet + Invandring = Framgångar för ett främlingsfientligt parti.
Byt ut "främlingsfientlig" mot "invandrarkritisk" och Sverigedemokraterna älskar resonemanget.

När sedan en sådan tragisk händelse som överfallet i förra veckan sker kan partiet på ren slentrian trycka på knappen för propagandaoffensiven. På internet har partiet en väl fungerande infrastruktur av bloggar och kanaler i sociala medier som kan basunera ut det hat och den generaliserande världsbild som Åkessons parti i grunden står för.

Även vit makt-rörelsens parlamentariska bundsförvant Nationaldemokraterna försöker utnyttja den tragiska händelsen i Landskrona. Den lilla sekten manar till torgmöte på söndag mot "det svenskfientliga våldet". Att partiledaren Marc Abramsson med familj tar bilen från Södertälje och försöker exploatera tragedin är inte förvånande. Nationaldemokraterna är sedan länge kraftigt decimerat och kommer inför valet säkerligen ta alla chanser att försöka få ett fäste utanför Södertäljes gränser där partiet fortfarande är aktivt.

För den som på allvar motsäger sig rasisternas världsbild är det inte svårt att värja sig. Det kollektiva skuldbeläggandet och den människosyn där hela folkgrupper pekas ut som brottslingar eller medskyldiga går både att idiotförklara och motbevisa. Det borde egentligen räcka med att konstatera att åtalet inte har väckts än. Det finns en misstänkt men praxis är, förutom möjligen i den intolerantes ögon, att ingen är skyldig innan rättvisa har skipats och någon har dömts i en rättegång.

Att Sverigedemokraterna och resten av den svenska intoleransens härförare reagerar som de gör är inte förvånande. Det rasistiska dravlet må vara provocerande och stötande. Det anmärkningsvärda är dock hur mer legitima aktörer agerar. Politiker, ledarskribenter, krönikörer och allt vad de kallar sig har i bästa fall fallit platt för de främlingsfientligas propagandaoffensiv. I värsta fall vankar de runt i samma trångsynta tankemönster som den arsenal av hat som ännu en gång gör sig gällande.

Expressens Ulf Nilsson ger den svenska extremhögern rätt och påstår i en krönika att det pågår en massinvandring. Något som Sverigedemokraterna och den svenska vit makt-rörelsen tidigare har varit mer eller mindre ensamma om att påstå (vilket inte är inte konstigt då det där en grov överdrift). På debattsajten Newsmill generaliserar folkpartisten Avni Dervishi och jämställer "ungdomar som bor i utanförskap" med organiserade högerextremister.

Det är självkart att en tragisk händelse som överfallet i Landskrona väcker känslor. Men att så hänsynslöst falla för den generaliserande världsbild som Sverigedemokraterna och likasinnade saluför är inte bara skrämmande. Det är provocerande. Intoleransen håller på att normaliseras och det går fortare än någonsin.