Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Inläggen på den före detta sverigedemokraten William Petzälls twitterkonto idag drog igång en mindre mediestorm. Kontoanvändaren hävdade bland annat att den nya sajten avpixlat.info, en efterföljare till den uppmärksammade sajten politiskt inkorrekt, hade startats av flera ledande sverigedemokrater och inte minst att partiet hade tillgång till flera journalisters mail. Det var så Politiskt inkorrekt och nu Avpixlat.info hade fått sin information, hävdade kontoanvändaren. Det var också så Jimmie Åkesson och Björn Söder skulle ha vetat varifrån alla tips om partiet kom. Som bevis skickades så kallade hashkoder till mailen ut på Twitter. Hashkoden är en kod, som med rätt verktyg trollar fram det dolda budskapet. I det här fallet lösenorden till mailen hos flera kvällstidningsjournalister.

Det var givetvis graverande uppgifter. Om de skulle stämma innebär det upptakten till en politisk skandal av stora mått.
Men nu visade det sig inte vara riktigt så.

De kodade lösenorden, som spreds via William Petzälls twitterkonto visade sig i vissa fall vara korrekta. Men enligt Petzälls juridiska ombud har han omöjligen kunnat göra inläggen eftersom han befinner sig på behandlingshem och saknar tillgång till internet och telefon.
Det är alltså, av allt att döma, någon som kapat William Petzälls konto.

Då kan vi också dra slutsatsen att påståendena om att SD:s dataintrång inte är ett avslöjande från någon med erfarenhet från partiets toppskikt. De är istället, med största sannolikhet, en attack mot SD.

Där står vi nu.
Med en annan historia att berätta.

Att Sverigedemokraterna blir utsatta för olika former av attacker är inte ovanligt. Både förkastliga våldsamma aktioner och demokratiskt förankrade motangrepp hör till partiets vardag. Man skulle kunna se kapandet av William Petzälls konto som en smart retfull drift med partiet och den svenska mediekåren. Men är det så roligt?

I centrum för spektaklet står en ung bräcklig William Petzäll med stora personliga problem. Det utnyttjas cyniskt och beräknande. I detta finns också en mediekår som trots vissa trovärdighetsproblem ändå människor hör av sig till för att berätta om de problem man upplever i sin vardag, som sätter sina arbeten och sociala status på spel för att berätta sanningen. Med vetskapen om att lösenorden till journalister snurrar runt på Twitter kommer knappast viljan att höra av sig till journalister öka.

Utnyttja de svaga och strypa kanalerna för de som bär på sanningar om nedtystade oförrätter. Nej, det är inte kul. Det är inte smart.
Det är fegt.