Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bitvis fungerar fotbollen så. Den har förmågan att få människor att mötas. Den spänner över nationsgränser och klassgränser. Den finns till för alla. Fotbollsklubbarna bär på långa historier som erbjuder ett fängslande väv av myter och hjältar.

Men fotbollen har också en baksida. Som världens största sport kan den också kanalisera olika former av konflikter. Den gemenskap som fotbollslag och supporterföreningar erbjuder bygger på att det finns någon som inte ingår. Det är vi mot dem. Och ibland fylls budskapet med ett innehåll som går tvärtemot idén om fotbollen som enande kraft.

I senaste numret av Expo berättar vi om situationen inom den polska och ukrainska fotbollen. Där tillhör rasistiska och homofoba tillmälen vardagen. Enligt den antirasistiska organisationen Never Again Association präglas landets supporterkultur av högerextrema ideal. På vissa matcher gör publiken Hitlerhälsningar, banderoller fylls med nazistiska symboler och spelare får utstå antisemitiska och rasistiska hatsånger. Problemen finns inte bara i Polen. Under den senaste tiden har vi varje vecka kunnat rapportera om rasistiska och homofoba incidenter inom europeisk toppfotboll.

Det är i dag 92 dagar kvar till fotbolls-EM drar igång. Fram till dess kommer vi att specialbevaka intoleransen inom svensk och europeisk fotboll. Artiklar, granskningar och kommentarer kommer att samlas under vinjetten "Rasismen inom fotbollen".

Vi gör det för att intoleransen är ett problem var den än dyker upp. Och för att vi tror att alla vinner på en fotboll där alla är välkomna.

Följ Expos bevakningen om rasismen inom fotbollen här