Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

”Sanna historier om flickan i Auschwitz” är Katjas berättelse. Som femtonåring skickades Katja av den tyska ockupationsmakten för att arbeta hos en bonde i Österrike. Hon vantrivdes och försökte fly från honom för att ta sig hem till Polen. Det var för sent när hon insåg att det tåg hon stigit på var fullt av tyska soldater. De upptäckte henne och istället för att resa tillbaka till Polen skickades hon till Auschwitz. Hennes berättelse handlar om övergrepp, om att bara precis överleva och om koncentrationslägrets fasor.

Sextio år senare har Katja inte förlorat tonåringens perspektiv och hon minns sin förtvivlan när man rakade av hennes vackra hår. Saknaden efter modern genomsyrade de fyra åren i lägret och kulminerade när de matpaket hon skickat ibland nådde fram. Då givetvis plundrade av lägervakterna.

”Sanna historier om Flickan i Auschwitz” är skriven på en lättillgänglig prosa som dock har den obehagliga vanan att kalla småväxta personer ”dvärgar” och konsekvent använder begreppen ”zigenare” och ”romer” bredvid varandra. Tilltalet är riktat till ungdomar i högstadieåldern och som sådan är det trots detta snedsteg en informativ och engagerande bok.

Sannna historier om
Flickan i Auschwitz
Ungdomsbok
Sören Sommelius
Historiska Media