Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När närradionämnden försökte vägra sändningstillstånd till rasistkanalen Öppet Forum, som tre gånger fällts för hets mot folkgrupp, fick nämnden genast mothugg av kammarrätten, som menade att nämnden »bröt mot yttrandefriheten«.

När Ahmed Rami och Radio Islam 1992 för tredje gången dömdes för hets mot folkgrupp gav Rami upp efter fem års sändningar »i protest mot sionisternas förföljelser«. Äntligen skulle det bli lugnt i etern, trodde man. Tre år senare hörs liknande tongångar som då. Nu finns sex högerextrema stationer som tillsammans sänder rasistisk propaganda åtta timmar fredagar och lördagar.

Stockholmskanalen
»Jag kallar er för landsförrädare för det är vad ni är mot hela svenska folket. Ni har förstört det här vackra, fina landet ända sedan 1945. Det var då det började.«

Rolf Pettersson är gammal i branschen. Under sina år som ansvarig utgivare för närradioprogrammet Stockholmskanalen, tidigare Öppet Forum, har han fällts två gånger för hets mot folkgrupp. Den första domen, 1982, ledde till två månaders fängelse. Den senaste domen, 1991, gav tre månader. I mellantiden dömdes hans ersättare som ansvarig utgivare till fängelse i fyra månader för hets mot folkgrupp. Sedan hösten 1995 är Rolf Pettersson åter i etern med samma hatpropaganda som alltid. Så här låter det:

»Människorna i Sverige måste faktiskt uppfostra sina barn, för det första att inte blanda sig med andra raser.«

I samma sändning anklagar han judarna för att försöka uppnå världsherravälde, och citerar ur det ökända falsariet Sion Vises Protokoll:

»Redan 1895 så klubbade judarna detta partiprogram för att överta världsmakten över hela jordklotet. Lägg märke till det. Det är inte bara Israel de ska ha makten över.«

Retoriken är ett eko från klassisk nazism och antisemitism, och sändningarna tar med lyssnaren tillbaks till tiden kring andra världskriget. Däremot är Rolf Pettersson inte särskilt övertygande. Han framtonar mer som politisk clown än seriös agitator.

Hans medarbetare är Bo Nilsson, en före detta sverigedemokrat som utmärkt sig genom att i sändning kalla sig nationalsocialist. När förvånade lyssnare ringde till studion upprepade han att han faktiskt var nationalsocialist.

PKMF

Patriotiska Kultur- och Musikföreningen (PKMF) försöker åtminstone framstå som respektabelt. PKMF bildades ursprungligen av Sverigepartiet för att kunna användas som ett »reservtillstånd« ifall partiets sändningstillstånd skulle dras in.

Programledaren Kenneth Andersson förklarar gärna att det både finns bra och dåliga invandrare, innan han i slutändan drar alla över en kam.

Kenneth Andersson har utmärkt sig genom att läsa upp namn på antirasister och journalister och påpekar gärna att han känner till deras telefonnummer och adresser:

»Vi vet vilka ni är, var ni bor, era personnummer, telefonnummer och allting. Det finns på datalistor här.«

Sverigepartiet

Sverigepartiet är den rest som föll bort när Sverigedemokraterna bildades 1988. Partiet har sedan dess fört en tynande tillvaro. Få av de andra högerextrema grupperna tar SvP på allvar. Förutom att sprida klistermärken och förvirrade flygblad är närradion i stort sett den enda verksamhet som finns kvar.

Partiets närradiosändningar håller en relativt slätstruken profil. Krav på repatriering av invandrare och utfall mot »maktmedierna« står på dagordningen.

Enligt ansvarige utgivaren Lars Lindh konspirerar »maktmedierna« och etablissemanget mot nationella grupper, vilket är skälet till varför han inte lyckas göra sig hörd i övrig media.

Politisk propaganda varvas med reklaminslag från programmets sponsor, skivbolaget Ragnarock Records, en av de största producenterna i hela världen av nazi-rock.

Trots att Sverigepartiet inte öppet bekänner sig till nazismen så spelas uteslutande nazistisk vit makt-musik.

Medborgarpartiet

Medborgarpartiet är ytterligare ett i raden av partier som Percy Brunström skapat. På 1980-talet drev han Sveriges Socialistiska Arbetarparti (SSAP), som i valet 1991 förvandlades till Svensk Samling i allians med Lars Lindhs Sverigeparti.

I närradiosändningarna brukar Brunström ömsom framträda som traditionell missnöjespolitiker, ömsom som mer uttalat högerextremist. I en sändning konstaterade han att »Adolf Hitler stod upp och värnade om sitt folk«, och att »vi svenskar håller på att dö ut som folk.« Han har även utmärkt sig genom att i radio göra reklam för en egen »Hitlerfest«.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna (SD), som skakats av interna bråk och konkurrensen från Hembygdspartiet, är det parti som mest medvetet satsat på närradion som propagandainstrument.

I en sändning kallade partiorganisatören Lars Emanuelsson en före detta partimedlems son för »svartskalle«, eftersom mamman är en peruansk kvinna.

I en sändning berättar en av radiopratarna om kontakterna med utlandet, däribland möten i England tillsammans med nazistpartiet British National Party.

En av radiopratarna menade i samma sändning att »situationen i England inte går att lösa på fredlig väg«.

Religiöst Forum

Religiöst Forum talar om det usla samhället och själviska makthavare. Sändningarna innehåller en förvirrad kombination av samhällsdebatt, missnöjespolitik och kristendom. Istället för dagens partier anser programledaren Liselotte Öhman-Andersson att vi behöver »en enda stark ledare«.

Undviker åtal

Till skillnad från Radio Islam, som öppet deklarerade sina åsikter, balanserar de ansvariga utgivarna för dagens högerextrema närradio ofta på gränsen till hets mot folkgrupp. De undviker formuleringar som de vet är direkt åtalbara.

Riksdagsledamoten Håkan Holmberg (fp) känner till närradiosändningarna, men anser att de är svåra att komma åt.

–Det vore lämpligt att justitiekanslern tittade på det, säger han till Expo.

Samtliga högerextrema organisationer sänder på samma radiofrekvens, 88 Mhz i Stockholm. Flera av sändningarna sker från en egen studio – »Den Nationella Studion« – Studio 39 i Tallkrogen.

Inom extremhögern har Stockholmskanalen fått smeknamnet Radio 88, vilket inte bara beror på att man sänder på 88 Mhz. De två åttorna är ett kodspråk bland nazister för den åttonde bokstaven i alfabetet. »hh« används som en förkortning för Heil Hitler.

Tillsammans har de högerextrema grupperna en sändningstid på åtta timmar varje fredag och lördag. Det återkommande temat är hatpropaganda mot invandrare, judar och politiska motståndare.

I de flesta andra länder i Västeuropa skulle högerextrem propaganda av det slag som sänds i Stockholms närradio vara otänkbar.

Danskt avslag

I Danmark fick nazistorganisationen dnsb till en början avslag på sin ansökan om sändningstillstånd.

–Vi har ingen plikt att vara allsidiga. Våra program kommer att spegla vår nationalsocialistiska hållning, förklarade Jonni Hansen som är ledare för DNSB.

Uttalandet räckte för att lokalradionämnden skulle avslå DNSB:s ansökan att få sända närradio. Beskedet hälsades av danska antirasister som en seger för folkviljan. Efter en debatt om yttrandefriheten ändrades beslutet och de danska nazisterna fick sändningstillstånd. Till skillnad från svensk närradio är dock dnsb:s sändningar förknippade med en rad villkor som ska förhindra hets mot folkgrupp och rasism. Om dnsb inte lever upp till dessa villkor så riskerar de att omedelbart få sändningstillståndet indraget.

Den 28 februari sände dnsb sitt första halvtimmesradioprogram. Enligt tidningen Berlingske Tiderne var sändningen fri från angrepp på flyktingar, utlänningar och judar. Däremot angriper de friskt det danska kungahuset och prins Joachims giftemål med en »icke-arisk kvinna«.

I Norge drevs Oslostationen Radio Nite Rocket av personer med kopplingar till den norska extremhögern. Sändningarna resulterade i stora antirasistiska demonstrationer där kyrkan och bostadsföreningar engagerade sig. Sändningarna upphörde sedan Radio Nite Rocket vräkts från sin lokal.

Här i Sverige finns en helt annan tolerans mot rasism. När Radio Islam sände antisemitisk hetspropaganda och påstod att det var en mitsva, en god gärning för judar att mörda kristna eller att förintelsen bara var en propagandabluff, skyndade flera etablerade skribenter till Ahmed Ramis försvar i yttrandefrihetens namn. Det var inte hets mot folkgrupp, påstod Ramis försvarare, utan i själva verket »en teologisk kritik av judendomens trosläror«. De menade att Radio Islams propaganda skulle ses som ett »inslag i den pågående debatten om Mellanöstern«.

–Det var svårbegripligt att detta kunde förekomma mitt i Stockholm, säger Håkan Holmberg. I länder med direkt erfarenhet av nazism vid makten känns koderna igen på ett helt annat sätt. De uteblivna reaktionerna utgör en tystnad som gör Sverige unikt i Europa.

Stefan Carlsson/Expo
© Expo 1996

Fakta

Närradion skapades i början av 1980-talet av dåvarande kulturminister Jan-Erik Wikström för att stärka föreningslivet i Sverige. Tanken var att skapa en åsiktsradio som uppmuntrade åsiktsfriheten. Närradion har ungefär 200 000 stadiga lyssnare. Oklar lagstiftning och flathet från ansvariga myndigheter bidrog till att närradion också blev en tummelplats för knäppgökar och rasister. Problemet har inte varit okänt för de kulturministrar som avlöst Wikström.

Redan 1989 föreslog Peter Nobel, sakkunnig för den statliga kommissionen mot rasism och främlingsfientlighet, att rasistiska organisationer ska kunna förbjudas i efterhand om den uppvigling mot invandrare de bedriver lett till att någon begått brott.

1990 föreslog närradioutredaren Leif Andersson (s) till regeringen att det inte ska behövas fällande domar för att stänga av en närradio som sänder rasistiska budskap. Andersson hade särskilt fallet Radio Islam i tankarna, och menade att stationen borde ha stängts redan när jk beslutade om åtal.