Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Natten innan Europa League-matchen i Rom i torsdags, blev flera supportrar till den engelska fotbollsklubben Tottenham nerhuggna och misshandlade av supportar till den italienska fotbollsklubben Lazio under natten till torsdagen.

Tottenham är känd för att ha många judiska medlemmar, både bland supportrarna och i styrelsen. Klubben som Tottenham skulle möta har däremot en historia kantad av fascism, och det var där antagligen motivet till torsdagens attack låg. En talesperson på brittiska ambassaden uppger att nio eller tio britter blev förda till sjukhus. Vittnen berättar att de hörde huliganerna skrika "jude" under attacken.

Ögonvittnet Giuseppe Tamborro berättade för engelska medier om vad han såg från ett valv en liten bit bort.

– Jag såg fyra personer ligga på marken, en vars panna hade skurits upp härifrån till hit, säger han och drar med fingret från sin ena tinning till den andra.

De som attackerade Tottenham supportrarna hade hjälmar och rånarluvor för att dölja sina ansikten. De använde bland annat järnrör, knivar, gatstenar och skiftnycklar som vapen, enligt talespersonen på brittiska ambassaden.

Torget som attacken ägde rum på, Campo de' Fiori, är ett populärt turistmål och har varit scenen för många bråk och fylleslag. Därför är det en plats med hög närvaro från polisen. Ett av vittnena som var på torget innan angreppet berättar att det fanns "poliser överallt", men att de sedan plötsligt försvann.

Flera har frågat sig hur polisen inte kunde stoppa, eller i alla fall försökt förebygga anstormningen. En av delägarna till puben som slaget ägde rum på är Raffaele Manzi. Han var på väg tillbaka till puben när gärningsmännen flydde därifrån. Han tyckte sig se runt 40 personer, men andra vittnen har berättat att de sett upp emot 100.

– Men det var bara två polismän där, de kunde inte ha gjort något mot ett så stort antal människor, sa Manzi till the Guardian.

Liknande händelser har inträffat vid flera andra tillfällen. Italienska supportrar har drabbat samman med engelska och huggit ner eller skadat de engelska supportrarna allvarligt.

David Phillips, ett Tottenhamfan som var på plats i Rom, berättar att de engelska fansen hade bestämt att åka till stadion i stora grupper.

– Alla skulle gå tillsammans så att de inte kunde ta oss var för sig, sa han till The Guardian.

– Vi stannar i tunnelbanan tills vi är minst 100 stycken, innan vi går upp från perrongen.