Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tillkännagivandet gjordes på tisdagen via en videofilm som lades upp på sociala medier. ”För att rädda Frankrike”, förklarade Éric Zemmour, 63, sin kandidatur i den förinspelade videon. I videon ger han bland annat uttryck för den högerextrema myten om ett pågående folkutbyte.

– I årtionden har våra höger- och vänsterpolitiker lett oss mot nedgång och dekadens. Alla har ljugit för er: de har spelat ner allvaret i förfallet och dolt sanningen om hur vi byts ut, sa Zemmour, till bilder av muslimer som ber, rapporterar Dagens Nyheter.

Zemmour har varit en återkommande gäst i den högerradikala mediekanalen Cnews, som gett honom en plattform att föra fram sina åsikter. Den islamofobiska och invandrarfientliga retoriken har vunnit stöd bland delar av väljarna. Samtidigt har retoriken fått rättsliga följder och Éric Zemmour har vid två tillfällen dömts för hets mot folkgrupp. Han är dessutom åtalad för nya misstänkta hatbrott.

Under hösten har Éric Zemmour enligt opinionsmätningar som mest haft ett väljarstöd på 19 procent. Siffor som sjunkit något, till att i dag ligga mellan 14 och 15 procent, rapporterar Dagens Nyheter.

En förklaring till det dalade stödet kan vara att högerextrema Nationell samlings kandidat Marine Le Pen, som ett svar på Zemmours framgångar, blivit allt mer hårdför i sin retorik för att locka tillbaka väljare hon tappat till Zemmour.

Samtidigt har medierna den senaste tiden haft fokus på att högerpartiet Republikanerna ska utse sin kandidat. Att Zemmour officiellt lanserar sin kandidatur just nu tolkas som ett försök att hålla sig kvar i strålkastarljuset, skriver Dagens Nyheter.

För att kunna lansera en presidentkandidatur i Frankrike behövs skriftligt stöd av 500 folkvalda politiker, vilka folkvalda som gett sitt stöd till Zemmour är oklart.

Éric Zemmour beskrivs ofta som ett politiskt fenomen som genom sitt kändisskap och spektakulära utspel lyckats nå stöd utan att ha vare sig ett parti i ryggen eller något egentligt politiskt program. 

Flera kommentatorer har jämfört Zemmour med Donald Trump, medan andra lyft fram att Zemmours utspel är mer radikala och högerextrema än den före detta amerikanska presidentens.

Zemmour har till exempel hävdat att den "vita, heterosexuella mannen" är hotad av såväl etniska minoriteter som vad han kallar "homolobbyn".

Han menar också, att om inte invandringen stoppas, så kommer muslimerna att förstöra landet – vilket han i en av sina böcker varnar för kan leda till ett ”raskrig”, rapporterar The Guardian.

Éric Zemmour har även förringat den franska Vichyregimens roll i judeförföljelserna under andra världskriget och har istället, enligt New York Times, bland annat hävdat att regimen skyddade judarna.