Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Just nu pågår rättegången mot SD:s förre presschef Martin Kinnunen. Åtalet handlar till stor del om hur Sverigedemokraterna, efter järnrörsskandalen, internt hanterade och bokförde de miljontals kronor som sedan betalades ut till bland annat den förre toppolitikern Erik Almqvist och dennes nystartade bolag Mediakonsulterna Europa AB.

Interna SD-mejl som Expressen avslöjat stärker bilden av att utbetalningarna rörde sig om ett förtäckt avgångsvederlag. I mejlen beskriver Kinnunen själv upplägget med Almqvist som ett "skenavtal". I polisförhör säger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiska talesman, att överföringarna var "misstänkt likt en muta". Syftet var att få Erik Almqvist att självmant lämna partiet och sina uppdrag efter järnrörsskandalen.

Pengarna översändes från SD:s dotterbolag Blåsippan AB – vars styrelse utgjordes av Sverigedemokraternas partiledning inklusive Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Richard Jomshof och Björn Söder – till bolaget Samtid och framtid AB, som kontrollerades av Martin Kinnunen. Därifrån överfördes miljonbeloppen till Erik Almqvists bolag, Mediakonsulterna Europa AB.

Investerat i nyfascisters gruvbolag

Erik Almqvists bolag har i sin tur, under det senaste året, investerat och köpt in sig som delägare i gruvbolaget Wiking Mineral AB. Totalt handlar det om investeringar på runt 600 000 kronor vilket motsvarar cirka 2,5 procent av aktierna.

I mars 2015 registrerades Erik Almqvists bolag för första gången som delägare i Wiking Mineral. Då hade bolaget köpt sina första 300 000 aktier. Tre månader senare, i juni samma år, hade Almqvists bolag fördubblat sitt aktieinnehav till 602 500, vilket motsvarade ett ägande på 2,62 procent. Wiking Mineral själva uppger på sin hemsida att värdet per aktie ligger omkring en krona.

Företaget grundades, ägs och drivs av centrala personer inom den nyfascistiska identitära rörelsen i Sverige. Rörelsen har av SD:s partisekreterare Mattias Karlsson beskrivits som "neofascistisk". Kontakter med rörelsen anfördes som skäl till att partiet uteslöt ungdomsförbundet SDU:s ledare Gustav Kasselstrand, William Hahne och Jessica Ohlson och bröt med förbundet.

Central nyfascist som vd

Wiking Minerals vd och styrelseledamot, Daniel Friberg, är en centralgestalt i den nyfascistiska rörelsen. Han driver bokförlaget Arktos och bloggportalen Motpol. Båda sprider högerextrem propaganda och arrangerar den årliga konferensen "Identitär idé" som samlar fascister från hela Europa och där antisemitism och retorik om förestående "raskrig" är framträdande inslag.

Ett dotterbolag till Wiking Mineral, Nordic Resources, användes som front för att anordna konferensen i Stockholm i vintras. Trots att det handlade om en högerextrem konferens hyrdes lokalerna på Armémuseum officiellt som en "investerarträff" i Nordic Resources regi.

Daniel Friberg har en lång bakgrund inom den rasideologiska rörelsen och är bland annat dömd för ofredande, olaga vapeninnehav, häleri, vapenbrott, dopingbrott, hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande.

Huvudägaren: Känd högerextremist

I mars 2015, då Erik Almqvists bolag registrerades som delägare i Wiking Mineral, var Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein vd för företaget. Den svensk-tyske mångmiljonären Brinkmann, som startade Wiking Mineral år 2005 och vars familj har förblivit storägare sedan dess, grundade den högerextrema stiftelsen Kontinent Europa i mitten av 00-talet. Brinkmann har under åren aktivt stöttat, finansierat eller samverkat med europeiska nynazister såsom NPD och antimuslimska grupperingar som Pro-rörelsen i Tyskland.

Brinkmann lyfte in Daniel Friberg i styrelsen för gruvbolaget år 2013, liksom den före detta riksdagskanslichefen för SD, Mikael Valtersson, som uppmärksammats sedan han skickat e-post med Hitler-hyllningar och nazistpropaganda. I mars 2015 placerades Valtersson, då ej längre styrelsemedlem, i Wiking Minerals valberedning med uppdrag att föreslå styrelseledamöter.

Koppling till "Bunkerfalangen" inom SD

I valberedningen hade han sällskap av Johnny Lindén, fängelsedömd före detta styrelseledamot för SD i Göteborg, och Daniel Rondslätt, även han före detta SD-topp i Göteborg, som uteslöts 2013 tillsammans med kollegan och före detta nazisten Patrik Ehn. Alla dessa var framträdande medlemmar i den så kallade "Bunkerfalangen" inom partiet, varav många uteslutits.

I dag är Patrik Ehn knuten till Motpol och var under ett halvår redaktör för tidningen Nationell Idag. Han är även delägare i Wiking Mineral, liksom Daniel Rondslätt, Mikael Valtersson, familjen Brinkmann, Daniel Friberg och nu Erik Almqvist (via sitt bolag Mediakonsulterna Europa).

Bland Wiking Minerals allra största ägare märks bolaget Auctoritas som styrs av Björn Herstad, med bakgrund inom högerextrema Nationaldemokraternas ungdomsförbund. År 2014 blev han styrelseordförande i den ideella föreningen Nationell Idag som gav ut tidningen med samma namn. Herstad grundade i fjol det katolska högerextrema Dackeinstitutet. Medgrundaren, Patrik Forsén, har även han bakgrund i Nationaldemokraterna och grundade och ledde därefter den nyfascistiska aktivistgruppen Nordisk ungdom.