Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I februari valdes Ulf Erlandsson (SD) med röster från Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Folkets väl som vice ordförande i Hässleholms kommunstyrelse. Han blev den första sverigedemokraten någonsin att ha ett sådant toppuppdrag i en kommun.

Knappt en månad senare tvingades den styrande alliansen i Hässleholm hålla ett krismöte angående hur den styrande alliansen skulle förhålla sig till Sverigedemokraterna. Då hade Expo avslöjat att Ulf Erlandsson spridit närmare 130 artiklar från den högerextrema satjen Fria Tider som av Sverigedemokraternas ledning beskrivits som "neofascistisk". En av artiklarna som han delat har rubriken: "Låg IQ förklarar varför invandrare inte integreras". Expos granskning visade även att Erlandsson "gillamarkerat" den pronazistiska podden Motgift.

I förra veckan avslöjade SVT att Erlandsson felaktigt ansökt om och fått ut 160 000 kronor av kommunen för förlorad arbetsinkomst. SVT rapporterade även att Erlandsson haft personer skrivna som boende i en miljöfarlig industribyggnad i strid mot byggloven.

Hässlehoms ordförande i kommunstyrelsen Pär Palmgren (M) fick till slut nog av skandalerna och uppmanade Erlandsson att lämna sina uppdrag.

Palmgrens uppmaning att avgå följdes av att Sverigedemokraternas riksorganisation gjorde samma sak. I söndags meddelade Erlandsson att han lämnar sin post som kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

"Jag har även begärt utträde ur partiet. Jag känner att detta är det bästa för mig, min familj och mina vänner. Jag önskar att ingen annan, oavsett parti, ska behöva utsättas för denna grova smutskastning." skriver Erlandsson i ett pressmeddelande.