Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi följer situationen och samlar information. Vi måste vara säkra på att alla gällande regler har följts, säger Mina Andreeva till Expo Idag.

Mina Andreeva är talesperson för Europeiska kommissionens justitiekommissionär Viviane Reading.

2009 och 2010 deporterade Frankrike närmare 20 000 romer till Rumänien. Då fick landet massiv internationell kritik. Europeiska kommissionen med justitiekommissionären, Viviane Reading hotade att dra Frankrike inför domstol på grund av diskriminering mot EU-medborgare.

Europa Kommissionen krävde ett stopp av deportationerna av romer och att Frankrike ändrade sin lagstiftning på så sätt att den garanterade alla EU-medborgares rättigheter. Frankrike accepterade ändringarna som bland annat gav varje EU-medborgare rätt till individuell prövning och förbjöd utvisningar av hela grupper. EU-medborgare fick även rätt att underrättats om ett utvisningsbeslut skriftligen och rätten att överklaga beslutet.

I torsdags skickade Frankrike 240 romer från Lyon till Rumänien.

– Vi är nu i kontakt med franska myndigheter för att försäkra oss om att lagen har tillämpats på rätt sätt i det här fallet och att människor inte utvisats mot sin vilja, säger Mina Andreeva.

Om romerna skickades till Rumänien frivilligt har de rätt att återvända till Frankrike när de vill, tillägger Andreeva.

Ämnen i artikeln