Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

In english: Expert: "The children are schooled in the ideals of the Third Reich

– De här hemliga nazistiska tältlägren som numera Sturmvogel regelbundet anordnar är mycket farliga, eftersom barn där får en hård ideologisk och soldatinspirerad högerextrem uppfostran. Många relationer uppstår på lägren och på det viset har det genom årtiondena växt fram högerextrema parallellsamhällen.

Det säger Andrea Röpke, kanske den främsta experten på den organiserade nazistiska barnuppfostran som bedrivs i Tyskland. Hon skriver i den antifascistiska informationstidningen Der Rechte Rand och medverkar regelbundet på sajten Blick nach rechts, www.bnr.de.

Meningen med lägren är att barnen under skolloven ska komma bort från det förhatliga demokratiska samhället och få uppleva en homogen "folksgemenskap" där det inte finns några utlänningar, "svaga människor" eller politiska motståndare. Där ska de få in Tredje rikets ideal med rasistiskt tankegods och elittänkande. Barnen ska växa upp till nya små Führer som förväntas föra sin uppfostran vidare.

– Ja, det är mycket, mycket farligt, sammanfattar Andrea Röpke.

Men att Sturmvogel numera tagit över rollen som nazistisk ungdomsuppfostrare efter Wiking Jugend och HDJ som förbjudits – den utvecklingen har de ansvariga inom det tyska författningsskyddet missat. Det hurrades när HDJ förbjöds 2009 sedan antifascister med hjälp av filmmaterial avslöjat rörelsen i ett tv-program. Men sedan dess har inte mycket hänt. Säkerhetspolisen följer inte verksamheten, och varnar inte heller för dess antidemokratiska verksamhet.

Sedan Andrea Röpke skrev i Antifaschistisches Infoblatt om ett sommarläger 2015 i Grabow i Brandenburg meddelade delstatens författningsskydd (Säpo) att man skulle pröva verksamheten. Det är den hittills enda reaktionen och inget beslut har ännu fattats.

Det finns andra högerextrema organisationer med inriktning på barn. Men Sturmvogel verkar enligt Andrea Röpke vara den för närvarande största av dem. Eftersom den håller en så låg profil är inte mycket känt om den.

De flesta barnen tycks komma från nationalistiska bosättare, många bor i Mecklenburg-Vorpommern men också i Bayern, Hessen och Niedersachsen. De bildar familjer och i vissa fall nästan kolonier med likasinnade för att uppfostra sina barn enligt principerna för en elitistisk "folkgemenskap", i Tyskland kallas rörelsen för Völkisch.

Uppfostran äger naturligtvis inte bara rum på lägren utan också i familjerna och bosättarkolonierna. Redan tidigt i skolan skiljer barnen ut sig, de får inte ha samma sorts uppväxt som andra barn. Familjen och den politiska gruppen sätter normer och värderingar, och lydnad och anpassning till auktoriteterna är de viktigaste dygderna. Barnen ser gammaldags ut – flickorna ses alltid på lägren i långa mörka kjolar.

Ofta har farföräldragenerationen varit med i det gamla nazistpartiet och många föräldrar är orienterade mot NPD. I dagens läge är en del föräldrar också intresserade av det högerpopulistiska partiet AfD.

Sturmvogels ungdomsläger är bara en av organisationens aktiviteter. Man ordnar också "traditionella tyska folkfester" för alla åldrar. Både män och kvinnor är gammeldags klädda, den nationalistiska prägeln på hela verksamheten är stark.

Så ordnades till exempel på valborgsmässoafton i år en Majdans på Lüneburger Heide. Det är en "Brauchtumszeremoni", alltså en fest för att hålla gamla sedvänjor vid liv. 200 gäster från hela landet deltog, alla var mycket traditionellt klädda, inga kvinnor med byxor eller kortklippt hår till exempel. Dansen pågick hela natten. Många av gästerna är aktiva i Sturmvogel.
Det här en trakt där många högerextrema familjer slagit sig ner. Egenföretagare, hantverkare, lärare och fysioterapeuter – kvinnorna är oftast hemmafruar. Män och kvinnor har skilda fritidsaktiviteter.

Sådana här majdanser och liknande fester bör betraktas som nynazistiska aktiviteter för att hålla samman gruppen och skapa en brun nationell alternativkultur.

Andrea Röpke berättar i en artikel om hur delstatschefen för NPD, Stefan Köster, förde sig lite stel i ringdansen, medan partiets ordningsman Martin Götze var den som välkomnade gästerna.

Men NPD var inte det enda partiet som var representerat på festen. Minst två av gästerna var representanter för AfD. En av dem var Sascha Jung, som vid en demonstration i München i januari hotade att slå motdemonstranter med en hoprullad tysk fana.

Ämnen i artikeln