Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Ni borde ta kontakt med Sturmvogel, sade Magnus Söderman, en svensk vit makt-veteran i den nazistiska podden Motgift förra året.

Uppmaningen riktades till ledaren för den nazistiska föreningen Nordiska vildmarksförbundet. 

Vid årets sommarläger finns det dock ingen information om att svenskar ska delta på lägret, inte heller är det känt om det funnits någon kontakt mellan Sturmvogel och svenska nazister.

Lockade militanta nazister

90-årigen som ägt gården där Sturmvogel har sitt sommarläger började spela en viktig roll inom den tyska nazismen 1980 då en mer aktivistisk grupp under hans ledning tog makten i organisationen Artgemeinschaft.

Artgemeinschaft är en hednisk, völkisch och nazistisk organisation i Tyskland. Den bildades 1951 av den tidigare SS-medlem Wilhelm Kusserow. Artgemeinschaft lockade under hans ledning mer militanta nazister och kom att samarbete med Freiheitliche Deutsche Arbeiterpartei, Wiking Jugend och Nazionalistische Front. Under honom blev Artgemeinschaft, ett kampförbund och en viktig del i den tyska nazistiska rörelsen.

Jürgen Rieger, den kände advokaten och nazisten och NPD-ledaren ledde Artgemeinschaft från 1989 och fram till sin död 2009. Han var en av den tyska extremhögerns galjonsfigurer. Rieger tillhandahöll samlingsplatser för högerextrema grupper i Tyskland. Hans gård Hetendorf i Niedersachsen blev en viktig samlingsplats för tyska nazister. I Sverige köpte Rieger Sveneby Säteri utanför Töreboda 1995 - dit han välkomnade bland annat nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR)
 

Som Expo tillsammans med Kvällsposten kunnat avslöja så är en nazist i 90-års åldern skriven på telefonabonnemanget till fastigheterna där Sturmvogels sommarläger pågår. Han ledde den sekteristiska och rasistiska organisationen Artgemeinschaft från 1980 till 1985. Han köpte marken 1984 men 2010 såldes egendomen till en person med samma efternamn.

Artgemeinschaft ingår i ett myller av högerextrema rörelser i Tyskland som historiskt haft samröre med den svenska naziströrelsen. En annan ledande person i Artgemeinschaft har också tidigare ägt mark i Sverige. 

Förvandlade gods till nazistcenter

1989 tog Jürgen Rieger över ledarskapet för Artgemeinschaft och hans aktiviteter i Sverige är vida uppmärksammade. 1995 köpte han godset Sveneby säteri i Töreboda kommun. Gården uppmärksammades när Expo i november 2003 avslöjade att flera ledande personer inom nazistiska Svenska motståndsrörelsen och Nationell ungdom flyttat in. Det ledde till att rörelsens aktivistcentrum försköts till kommunerna runtomkring.

I en intervju med Svenska Dagbladet 2003 berättar Rieger att han "hyrt ut" marken till "patrioter" och "kamrater". Han bekräftar att den tidigare dråpdömde ledaren för Nordiska motståndsrörelsen Klas Lund ska ha använt marken, men även att ledande företrädare för Nationalsocialistisk front har nyttjat gården. 

Intressant i sammanhanget är att Jürgen Rieger i början av 1970-talet var engagerad i det nazistiska och numera förbjudna Wiking-Jugend. En organisation som bedrev liknande verksamhet som den nu aktuella Sturmvogel. 

Enligt den tyska nazistexperten Andrea Röpke finns personöverlappningar mellan medlemmar i Artgemeinschaft och Sturmvogel. 

Medlemmar i Artgemeinschaft har även haft kontakter med svenska nazister genom organisationen Nordisches Hilfswerke. 

Nordisches Hilfswerke  bildades i början på 2000-talet och är ett nätverk för tysktalande boende i Sverige, Danmark, Norge, Finland.  Syftet är att knyta samman de "germanska" folken i allmänhet och framförallt de tyska och svenska nazistiska rörelserna. På sin tidigare webbplats informerade man fortlöpande om olika aktiviteter från nazistiska Info14-nätverket, Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti. 

Representanter för Nordisches Hilfswerke har bland annat deltagit i Vikingakampen vid ett läger anordnat av Svenska Motståndsrörelsen 2004. 2007 deltog man på Nordiska festivalen som arrangerades av Nordiska förbundet med en utställning som behandlade hotet mot naturen. 

2011 var man med på Nordisk Vision, ett sommarläger anordnat av Svenskarnas Parti. Där berättade Stephan Günther om den nationella rörelsen i Tyskland och betonade vikten av kulturfester där hela familjer deltar och att skapa aktiviteter för både barn och kvinnor. På samma läger visade Lutz Giesen, som enligt Andrea Röpke även var medlem i Artgemeinschaft, hur man bygger vindskydd och hur man överlever i vildmarken. Lutz Giesen var i Sverige redan 2005 där han höll tal vid Salemmarschen.

2006 besökte Heimattreue Deutsche Jugend, HBJ, Sverige och Danmark. HBJ är en numera förbjuden tysk organisation som bedrev liknande verksamhet som Sturmvogel, och flera medlemmar gick över till Sturmvogel.

Resan leddes av Stephan Günther från Nordisches Hilfswerke som står HBJ nära enligt Andrea Röpke.  Vid besöket deltog även David Petereit,  ledamot för det högerextrema partiet NPD i delstatsparlamentet i Mecklenburg-Vorpommern.

Samröre redan på 1930-talet

Sturmvogels sommarläger för barn i södra Sverige ingår i en tradition av tyska nazister som har aktiviteter i Sverige. Historiken och forskaren Helene Lööw berättar om kontakterna.

– De har rest hit, sedan 30-talet.  Det följer en gammal tradition. På 30-talet deltog stundtals tyska nazister i Sverige i så kallade sommarkampanjer som huvudsakligen leddes av svenska SA-förband. De reste runt i landet med bilar, lastbilar och motorcyklar. När de var på västkusten åkte de båt. De höll tal i Sverige, delade ut flygblad och höll möten på olika orter, säger forskaren och historiken Helene Lööw.
– Givetvis anordnades även läger med sånger och eldar. De anordnade vandringar i skog och mark, men även marscher, fortsätter Lööw.

Nordiska rikspartiet anordnade sommarläger på 60- och 70-talet med inbjudna nazister från utlandet.