Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sturmvogel har lyckats hålla sig under radarn genom att inte väcka uppmärksamhet, inte göra manifestationer och aldrig ställa upp på intervjuer.

För att hitta lokaler och platser i Tyskland för sina återkommande sommar- och vinterläger har de utgett sig för att vara en vanlig scoutorganisation och på så sätt fått hyra in sig på olika scoutanläggningar.

Med årets planerade sommarläger i Sverige har de valt en annan strategi.

– Den viktigaste förklaringen är att de försöker gömma sig för att undvika uppmärksamhet från säkerhetspolisen, säger den tyska journalisten Andrea Röpke. Andra liknande organisationer har tidigare förbjudits, och det vill Sturmvogel undvika. Nationalistisk ungdomsfostran är mycket viktig för dem och lägren är en viktig del av den verksamheten. Men organisationen har också kontakter i Sverige.

Sturmvogel, grundat 1987, vänder sig till barn mellan tre och arton års ålder. De kommer från familjer som är nationella ("folkstroget inställda") och intresserade av att hålla det "tyska arvet rent". De få bilder som har kommit från deras läger visar på en sektliknande verksamhet, i tydlig nazistisk tradition.

På lägren kallas barnen tidigt på morgonen till samling kring fanan, prydd med en svart stormfågel mot röd och vit bakgrund. Efter en timslång ceremoni står sport, uppställningar och "arbetsinsatser" på det stränga dagsprogrammet. Disciplinen är hård, ledarna gör hälsningar med uppsträckt arm, barnen hälsas med Heil Dir.
 

 sturmvogel grabow
Bild från ett Strumvogel läger i fjol. Foto: Otto Belina

Klädsel och frisyrer är mycket traditionella: långa kjolar och flätor för flickorna, gröna uniformsskjortor med emblem. Icke tyska ord ska undvikas, pullover kallas "överdragsplagg", man säger inte "cool" utan "toll", och jeans är otänkbart eftersom de skapades i USA av de betraktar som den judiske fabrikören Levi Strauss.

Vilka är det då som skickar sina barn på Sturmvogel-läger? I mycket är rörelsen en familjeaffär. Många gånger har familjerna varit nazister i flera generationer, traditionerna från Tredje riket har övervintrat. Och uppfattningen av det moderna Tysklands och Europas utveckling är att det är en enda stor dekadans – den bilden står sig bland de här människorna.

Barn till kända högerextremister

Förra året hölls sommarlägret i den lilla byn Grabow i nordtyska Mecklenburg. Ett av de cirka 70 barn som kom dit, var sonen till den ökände Förintelseförnekaren Bernhard Schaub, som i en tidskriftsartikel samma år kallade Tyskland "en bananrepublik och sedan 1945 amerikansk-zionistisk koloni". Bernhard Schaub var ordförande för en nazistiska organisation som totalförbjöds 2008. Andra föräldrar är aktiva i nazistiska NPD.

Flera av de vuxna ledarna och medarbetarna på 2015 års sommarläger var kända från andra tyska högerextrema och nazistiska sammanhang.

Samhällsutvecklingen beskrivs inom Sturmvogel som alltför modern och tolerant. Vid sidan av invandringspolitiken är homosexualiteten en av de stora farorna för framtidens Tyskland.

Ligger lågt

Sturmvogels rötter går tillbaka till Wiking Jugend, en nationalistisk och högerextrem ungdomsorganisation där medlemmarna fostrades, efter mönstret Hitler Jugend, öppet militant och i nazistisk anda. WJ var länge den största nazistiska ungdomsförbundet men förbjöds redan 1994. En annan nynazistisk ungdomsorganisation HDJ (Heimattreue Deutsche Jugend, Hembygdstrogen tysk ungdom) fanns kvar till 2009. Dessa båda förbund hade väckt uppmärksamhet med att sprida nazistpropaganda, sjunga gamla nazistsånger och ha plakat med bilder från Hitlers bunker, vilket bidrog till att de förbjöds.

Sturmvogel hade grundats 1987 av avhoppade funktionärer från Wiking Jugend. De valde från början att ligga lågt och länge undgick organisationen Författningsskyddets och polisens vakande ögon. Men många som var aktiva i de båda nu förbjudna ungdomsorganisationerna ha fortsatt sin fostran av tysknationell ungdom inom Sturmvogel.

Kopplingar till Sverige

Det finns sedan tidigare belagt en kontakt mellan en tysk "folktrogen" ungdomsorganisation och "vänner" i Sverige.

2006 berättade en artikel i det nu förbjudna HDJ:s medlemsblad Funkenflug (gnistor från elden) om att man besökt en kulturdag som vänner anordnat i Sverige.

I det besöket deltog bland andra David Petereit ledamot för NPD i ett delstatsparlament. En Kamerad Stephan som spelade en värdroll var den tyska nazisten Stephan Günther från Nordisches Hilfswerke som uppges bo i Danmark och som har många kontakter i de högerextrema kretsarna i Tyskland.

På programmet 2006 fanns folkdans där alla deltog sedan tyskarna visat hur snabbt och dynamiskt man kan dansa sådant. En svensk sångare som uppgavs heta Svensk Ungdom inledde med sången Friheten leve, "en tradition som har blivit typisk för kulturella evenemang i Sverige".