Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förra veckan spred det högerextrema Förbundet nationell ungdom, FNU ett flygblad som påstod att en man var pedofil. Senare visade det sig att mannen inte var dömd. FNU hade fått information om mannen genom en sajt som hänger ut pedofiler. Sajten drivs av Mikael Skilt som även är aktiv i FNU. Till Expo.se försvarar han fortfarande aktionen. Han menar att hans "nätverk" gjort en annan bedömning än hovrätten som friade mannen. Samtidigt medger Skillt att det var fel av "nätverket" att hänga ut mannen på sajten eftersom att han har friats från brottsmisstankarna av hovrätten

Börje Svensson är terapeut och var med om att utveckla Rädda Barnens mottagning för pojkar som blivit sexuellt utnyttjade. Även unga som förgripit sig på barn behandlades på mottagningen. Nu driver han samma typ av arbete i privat regi. Svensson arbetar också på Norrtäljeanstaltens sexualbrottsavdelning. Han anser att det av flera olika anledningar är problematiskt med sajter som hänger ut pedofiler. En anledning är att pedofilers offer drabbas genom uthängningarna.

– Det märker jag när jag behandlar offer för sexuella övergrepp. De är livrädda för att det ska komma ut att de går i behandling. Bara att vara offer kan göra att de blir retade, säger Börje Svensson till Expo.se.

Mikael Skillt säger att Svensson som terapeut troligtvis vet vad han pratar om, men menar att han möter andra reaktioner.

– Vi får många mejl där offren kontaktar oss och säger fan vad skönt att ni hänger ut människan. Många berättar att de får en sinnesro och kommer kunna sova gott för första gången på länge, säger han.

Svensson ser även andra problem med uthängningarna och menar att de som hängs ut kan triggas till att fortsätta begå brott. Skillt påstår att det inte är bevisat att det skulle vara så.

Men Svensson är däremot övertygad. Han menar att uthängningarna ökar risken att dömda pedofiler inte lyckas hitta någon väg tillbaka in i samhället efter att de sonat sina straff.

– Jag tror risken ökar att de fortsätter att begå övergrepp om de inte känner att de kan komma tillbaka till ett samhälle som kan ge dem en ny chans. Nätet är en marknadsplats för barnpornografi och pedofila kontakter. Jag tror att risken ökar att de fastnar i det träsket.