Expertvittnen kallades in
Onsdagen skulle vara dagen då allt vävdes ihop. Heléne Lööw, docent i historia, som forskat på ämnet om den svenska nationalsocialismen i över tjugo år hade kallats in av åklagarsidan som sakkunnigt vittne.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:25
Publicerad: 2005-01-14, 10:46
Lästid: 3 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
- Den här skriften är i en tradition som finns i den här vit makt-världen. Böcker med mer skönlitterär stil om hur revolutionen ska genomföras, inledde Helene Lööw sitt vittnesmål med.
Hon gick sedan vidare och förklarade för rätten vad begreppet "leaderless resistance" gick ut på. Om Louis Beam som ur Ku Klux Klan myntade begreppet som sedan spred sig som en löpeld i USA. Den amerikanske nazistledaren, William Pierce, omsatte tanken i ett par böcker - Hunter och Turner Diaries. Båda två böcker med skönlitterär stil men som kom att användas av grupper som ville starta raskriget.
Lööw berättade också att dessa tankar på intet sätt är unika för vit makt-världen utan även finns inom anarkistiska grupper. Lööw berättade sedan om de här tankarnas intåg i Sverige på 1980-talet.
Tankarna spreds först av närradioprogrammet Öppet forum i Stockholm. Den första gruppen som använde sig av det i verkligheten var Nordiska Rikspartiets grupper i Göteborg. Tidningen Streetfight drev teserna vidare på slutet av 1980-talet, tankar som övertogs och radikaliserades av tidningen Storm i början av 1990-talet.
Åklagaren frågade Lööw vilka andra grupper som försökt sig på liknande planer som de åtalade.
Hon berättade då att hon ansåg att det skulle sättas i sammanhang med Oklahomabombningen 1995 med Timothy McVeigh, The Order med Bob Matthews, Vitt Ariskt Motstånd och Malexander i Sverige.
Försvarsadvokaterna försökte vända på myntet när det blev deras tur att ställa frågor till Lööw. Daléns advokat bad henne utveckla kring frågan att det var skönlitterära böcker.
- Dels gör man det för att locka en bredare publik, men dels för att undvika juridiska problem, svarade Lööw.
Stängda dörrar
När förhöret med Lööw var avslutat var det dags för rätten att höra personer från Vattenfall och Mälarenergi. Deras vittnesmål skulle handla om vilken skada gruppen hade kunnat åsamka deras anläggningar med tanke på den dokumentation som gruppen inhämtat i form av bland annat fotografier. Förhören hölls bakom stängda dörrar med hänsyn till företagshemligheter.
Flickvän hördes
Tidigare under förmiddagen hörde åklagaren en medmisstänkt i målet, en 19-årig kvinna. Hon var tidigare flickvän till Dan Dalén och har i polisförhör berättat allt om planerna. Men i rätten ville hon inte prata om det.
- Jag tänker inte säga vad som har hänt, slog hon fast.
Åklagaren frågade om anledningen till att hon inte ville svara på frågorna, men inte heller det ville hon först svara på.
- Är du rädd? frågade åklagaren.
- Nej, jag är inte rädd, svarade hon med mycket låg röst.
Åklagaren frågade då om det hon sagt i polisförhören stämde, vilket hon sa att det gjorde det. Därefter följde en lång rad av uppläsningar ur polisförhören där 19-åringen bekräftade åklagarens teser i stor utsträckning.