Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För ett år sedan gjorde Sverigedemokraterna sitt bästa val någonsin. Expo granskar pariets första år och hittar ett parti som struntar i sina politiska uppdrag och sviker sina väljare. Dessutom besöker Daniel Poohl Bårstabergen i Södertälje för att ta reda på vad väljarna anser om Nationaldemokraternas första år i Södertälje kommunfullmäktige. Vi anar en våg av islamofobi efter 11 september-dåden och frågar oss om Europas extremhöger blivit allt mer terrorinriktad.

Mer ur innehållet

Blundade för antisemitism
Trots att Göran Hagberg, fullmäktigeledamot i Kristinehamn, skickat brev med antisemitiskt innehåll till flera myndigheter, fick han stöd i Sverigedemokraternas partitopp. Partiledaren var en av dem som ansåg att Hagberg inte skulle uteslutas.

SÄPO slog till mot Club 28
Säkerhetspolisen har gjort husrannsakan hemma hos en av frontfigurerna i Blood & Honour, Marko "Jäsa" Järvinen. I en av de datorer som beslagtogs fanns ett omfattande register över kunder hos Club 28, som säljer rasistiskt material.

VAM:s arvtagare
Nazistiska Svenska Motståndsrörelsen har under det senaste året radikaliserats.
Tidigare principer har lagts åt sidan för en mer radikal och militant framtoning.
Expo har kartlagt organisationens ledare som består av veteraner och kriminella.

Ny inkomstkälla för nazister
Länge var vit makt-musiken nazisternas huvudkälla till inkomst. I början av 1990-talet försökte VAM finansiera sin verksamhet med bankrån. Sedan kom vit makt-musiken. Svenska Motståndsrörelsen försöker nu med att sälja en alternativ "nationell" livsstil.

ND hetsade mot politiker
När Nationaldemokraterna samlades till stormöte i september hetsade partiorganisatören Tor Paulsson mot statsministern. Antisemitismen och islamofobin genomsyrade tydligt hans tal. Mötet var avslutningen på partiets EMU-valkampanj.

Reportage: Nazisterna som förrådde Sverige
Under hösten och vintern 1941 arbetade två svenska nazister i Karlskrona, på uppdrag av Gestapo. Men en av krigstidens allvarligaste spionhistorier fick ett snöpligt slut.

Arabisk backlash efter 11 september
Efter 11 september inleddes en klappjakt efter unga arabiska män i USA. Samtidigt som den strukturella rasismen mot araber breder ut sig i USA har gruppen också blivit en ny måltavla för extrema grupper.

En ny terrorvåg?
Planer på attentat mot Tysklands president Johannes Rau och synagogan i München. Går den europeiska naziströrelsen mot en ny våldsperiod? Både tysk och svensk polis har under hösten gjort en serie mycket uppmärksammade tillslag mot nazister.

Outgrundliga Estland
Estland utropade sig i december 1941 "judenfrei". I dag lever i landet endast omkring 3 000 judar. Presidenten har föreslagit att estländska Waffen SS-soldater som stred för Hitler ska tilldelas Örnkorset för sin kamp mot Sovjet. Samtidigt är varken högerextremism eller antisemitism speciellt utbredd i landet.

Krönika:
Ira Mallik: Har media har glömt bort att ifrågasätta rasismen.