Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jonathan Leman har jobbat på stiftelsen Expo sedan 2009. Sedan 2015 är han anställd som researcher, och ägnar dagarna åt att samla in, bearbeta och sprida kunskap om högerextrema rörelser, idéer och fenomen. Hans arbete har gjort honom till en auktoritet på området, och han får ofta svara på frågor från såväl medier som forskare och engagerad allmänhet. Raoul Wallenberg-priset får han för att han genom sitt arbete rustar människor mot en auktoritär framtid.

– Genom tidskriften Expo kartlägger Jonathan Leman vit-maktmiljön. Med historiens lärdomar och aktuell kartläggning av högerextrema rörelser utbildar Jonathan ungdomar till framtida demokratiska medborgare, säger Sarah Scheller, generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy.

– På många håll i samhället saknas det kunskap om högerextremism och det hot den utgör mot demokratin. Där det är brist på kunskap finns ofta också undfallenhet och brist på civilkurage. Man viker ner sig i stället för att stå kvar när det blåser. Jag har bestämt mig för att det är min uppgift att få folk att våga stå kvar. Därför är jag oerhört stolt över att få det här priset, säger Jonathan Leman.

Prissumman, som är på 100 000 kronor, kommer Jonathan Leman använda till att göra studieresor till Nordamerika och Europa. Extremhögern blir allt mer internationaliserad, och därför vill Jonathan knyta kontakt med människor utomlands som också jobbar för demokrati och mot högerextremism och rasism.

Prisutdelningen sker på hotel Rival i Stockholm idag den 27 augusti, som är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet. Prisutdelare är Jan Eliasson, f.d. vice generalsekreterare i FN. Juryn består av Olle Wästberg (ordförande), Dilsa Demirbag-Sten, Johan Rahm, Amanda Lundeteg, Leo Razzak, Martin Schibbye och Cecilia Åhlberg. Raoul Wallenberg Academy har tagit emot över 340 förslag från allmänheten i år, varav fyra personer nominerades.

Juryns motivering:

"Jonathan Leman är en av Sveriges främsta kännare av antisemitiska rörelser. Han har outtröttligt, under många år, arbetat mot antidemokratiska och antisemitiska rörelser. Jonathan rustar allmänheten mot en auktoritär framtid och utbildar ungdomar till framtida demokratiska medborgare.

Genom tidskriften Expo kartlägger och bevakar Jonathan vit-maktmiljön och sprider kunskap om antisemitiska, högerextrema och främlingsfientliga grupper. Även om historien inte upprepar sig på samma sätt så kan vi höra ekon från den i vår tid. Jonathan Leman arbetar i Raoul Wallenbergs anda, det Raoul kämpade mot är inte historia."