Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under de senaste veckorna har det rapporterats om oro och motstånd mot tilltänkta flykingboenden runt om i landet. Men bakom protesterna döljer sig också en massiv mobilisering från extremhögern. Genom handböcker, slutna facebookgrupper och öppna uppmaningar vill man förmå sina anhängare att ta sig till möten för att protestera, även om man inte bor i området som mötena berör. Strategin är inte ny, men har under den senaste tiden blivit viktigare för alla de grupper som vill stoppa invandringen. Och till skillnad från tidigare tycker de sig se att deras protester faktiskt gör skillnad.

Den fjärde februari hölls ett informationsmöte i Haninge om ett planerat boende vid Vendelsömalmsskolan. Dagen innan hade högerextrema medier uppmärksammat att mötet skulle äga rum och vid mötet fanns personer kopplade till den Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat på plats. Avpixlat publicerade filmer inifrån mötet och en rad högerextrema sajter och tidningar skrev om informationsmötet i Haninge.

Haninge kommun valde efter mötet, som blev kaosartat, att backa från planerna med ett flyktingboende vid skolan för att istället hitta en annan plats.

– För oss är det viktigt att gå vidare och hitta trygga boenden för de ensamkommande barnen. Miljön och feedbacken på mötet förra veckan var väldigt fientlig och därför försöker vi få till boenden på andra ställen som är trygga, sa Petri Salonen, centerpartistisk ordförande i socialnämnden i Haninge kommun till Sveriges radio P4 Stockholm.

Beslutet togs emot som en stor seger i den svenska extremhögern. På nazistiska Motgift talar man om "revolutionen i Haninge" och lyssnare uppmanas att ta sig till kommande informationsmöten om planerade boenden. Och bara timmar efter Haninge kommuns beslut att backa om boendet publicerade förgrundsgestalten i nyfascistiska Nordisk Ungdom, Patrik Forsén, en strategi för att obstruera informationsmöten på sin blogg. En punkt i strategin var att kontakta Nordisk ungdom.

"De har lång erfarenhet av den här typen av arbete och vet hur man hanterar både media och lokalpolitiker för att få ut det bästa möjliga med en sådan liten insats som möjligt." skriver han och uppmanar även aktivister att inför möten dela ut högerextrem propaganda med fokus på "invandrarbrottsligheten", men även att beställa och sätta upp Nordisk ungdoms klistermärken. En annan del av strategin är att kontakta rasistiska så kallade "alternativa medier" som SD-närstående Avpixlat.

"Gå man ur huse"

Även Sverigedemokraterna har uppmanat sina gräsrötter till aktivism i samband med planerade boenden för nyanlända. Partiets rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth sa på ett torgmöte i Trelleborg i oktober förra året att man ska "gå man ur huse" och visa "etablissemanget" att nu "smäller det".

"De som bor granne med en moské som byggs eller ni som bor granne med ett invandrarboende som byggs måste överklaga. Ni måste gå ut på gator och torg. Ni måste gå man ur huse varje dag. Visa dem att vi inte accepterar det här längre. Svenska folket har en lång stubin säger dem, men när den stubinen brunnit klart då smäller det. Vi ska visa dem att nu är det dags, nu smäller det.", sa Ekeroth inför en publik som han kallade för "motståndsrörelsen".

Flera av Sverigedemokraternas lokalavdelningar har publicerat adresser kring påtänkta flyktingboenden trots kommunernas önskemål om att inte gå ut med platsen på grund av den rådande hotbilden efter en rad attacker mot boenden.

SD och nazister mobiliserar i Göteborgområdet

På flera orter har Sverigedemokraterna bedrivit propagandaspridning utanför informationsmöten. I Göteborg har partiet satsat massivt för att påverka boenden. Partiets ordförande i Västra Götaland-distriktet, Jörgen Fogelklou, har uppgett till Göteborgs Posten att 10 000 flygblad delats ut i områden där boenden planeras. Fogelklou har dessutom startat en sluten Facebook-grupp riktad till "alla som känner en oro". Syftet med gruppen är att diskutera "vad vi kan göra åt för att staden skall ändra sina planer". I gruppen uppmanas personer att ta sig till bland annat informationsmöten.

I en artikel i Göteborgs posten säger fastighetsnämndens ordförande Jahaja Zeqiraj (S) att hans bild är att Sverigedemokraterna "orkestrar en oro". Han noterar också att Fogelklou dyker upp på flera olika informationsmötet, trots att de är ämnade för boende i lokalområdet.

– Man organiserar en oro i möteslokalerna. De placerar sig strategiskt för att förhindra de vi egentligen vänder oss till för att få in synpunkter, säger Zeqiraj till GP om ett informationsmöte i Västra Göteborg och ett i Billdal.

På mötet i Billdal den 9 februari var det inte bara Sverigedemokraterna som hade mobiliserat utan även aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen var på plats.

En annan högerextremist som besökt flera möten i Västra götaland är den uteslutna sverigedemokraten Mattias From. From har liksom Fogelklou organiserat en Facebookgrupp för att mobilisera kring tilltänkta boenden. Han har även tillsammans med Daniel Rondslätt, som också han uteslutits från Sverigedemokraterna, deltagit på ett informationsmöte i Kungsbacka.

Sverigedemokraterna i Tierp skickade två partiföreträdare till ett lokalt informationsmöte den 27 januari. Liksom andra informationsmöten var det ämnat för boende i området, men trots detta påverkade SD-Tierp mötet. På Facebook skriver de att de var aktiva och "ställde kritiska frågor under mötet".