Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Svoboda blir också allt mer synligt på på den politiska scenen. Partiledaren Oleh Tyahnybok intervjuas ofta och förekommer flitigt som gäst i tv-debatter. Den 14 oktober blev det sammanstötningar med polisen i centrala Kiev när Svoboda under Tyahnybok ledning trotsade ett domstolsförbud och manifesterade för att hylla ukrainska partisaner under Andra världskriget.

Bytte namn
Svoboda ingår i the Alliance of European National Movements (AENM) tillsammans med bland andra Front National, Fiamma Tricolore, Jobbik, British National Party och Nationaldemokraterna. Partiets rötter finns i SNPU, Ukrainas socialnationalistiska parti, som grundades 1991. Namnet var medvetet inspirerat av Hitlers tyska nazistparti och som partisymbol användes en varghake.

2004 skippade man varghaken, tonade ner den revolutionära retoriken och bytte namn till Ukrainska frihetsunionen. Men Svoboda under Tyahnybok ledning är fortfarande ett rasistiskt parti som driver etnocentriska och antisemitiska idéer. Ryss– och främlingsfientlighet står högt på programmet, liksom på senare tid också en strikt linje mot invandring.

Splittrat land
Ukraina med 46 miljoner invånare är ett splittrat land med stora historiska, kulturella och politiska skillnader mellan västra och östra delen av landet. Svobodas anhängare är koncentrerade till västra delen, nära gränsen mot Polen. I parlamentsvalet 2007 fick Svoboda bara 0,76 procent nationellt men över 3 procent i två län i sitt kärnområde – och drygt 2 procent bland de utlandsröstande.

Spärren till parlamentet (Verkhovna Rada) är 3 procent. I presidentvalet i januari i år fick Tyahnybok väl över 4 procent i många valdistrikt i västra Ukraina. Hans popularitet växer också i andra delar av landet, inte minst huvudstaden Kiev.