Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.



I morgon kommer Jean Marie Le Pen från franska Front National och ledaren för British National Party, Nick Griffin, att sätta sig ner för att diskutera ett eventuellt samarbete i Europaparlamentet. 
Båda partierna har tidigare öppnat upp för möjligheten att ingå i samma partigrupp. Nu handlar det om att få ihop tillräckligt många partier och ledamöter för att göra det möjligt att bilda en grupp. 
De vet båda att det krävs partier från sju medlemsländer och minst 27 ledamöter för att kunna bilda en partigrupp. De vet också att extremhögerns politiska karta just nu är på väg att ritas om. 



Nya förutsättningar


Innan valet till Europaparlamentsvalet fanns det två partigrupper med högerextrema eller högpopulistiska partier. I IND/DEM, där bland annat Junilistan ingick, fanns det grekiska partiet LAOS. I UEN fanns bland andra Dansk Folkeparti. Den största andelen högerextrema partier stod dock utanför partigrupperna efter att gruppen ITS brakat samman i 2007.
Nu är frågan hur den nya samlingen av högerextrema och högerpopulistiska partier i parlamentet ska gruppera sig. Svaret är långt från självklart. Partierna är en broklig samling som i vissa frågor står långt ifrån varandra. 
Front National och British National Party tillhör den mest extrema falangen. Enligt uppgifter till Expo har de under den senaste veckan närmat sig österrikiska FPÖ, bulgariska Jobbik, Ataka från Ungern och Vlaams Belang från Belgien. Konstellationen skulle ge sex partier av sju nödvändiga och enbart 14 av de 27 mandat de behöver. Som situationen ser ut just nu kommer de allra radikalaste högerextrema partierna få svårt att bilda en grupp.




Ny konservativ grupp


Samtidigt håller extremhögerns mer respekterade parter på att gruppera om sig. I och med att brittiska Tories söker samarbetspartners för en ny konservativ grupp i parlamentet kan gruppen UEN falla samman. Alleanza Nazionale, som numera ingår i Silvio Berlusconis nya parti, försvinner från gruppen. Det irländska partiet Fianna Fail, har adresserat att de vill lämna gruppen . Dessutom har det polska partiet PiS valt att haka på Tories planer. 
Enligt EU-observer har Tories även fört diskussioner med Dansk Folkeparti. I tisdags förra veckan ska partiets nye EU-parlamentariker Morten Messerschmidt ha träffat representanter för Tories i Bryssel. 
Även List Dedecker, som lyckats rekrytera flera missnöjda företrädare från Vlaams Belang, ska ha fört diskussioner med Tories. 



Vill inte vara med i den konservativa gruppen

Ett av få partier som fortfarande verkar hoppas på att hålla UEN vid liv är Lega Nord. Även om Mario Borghezio, ordförande för Lega Nords delegation i EU-parlamentet, har lämnat dörren öppen för att söka sig till den nya konservativa gruppen. 
Ett av de partier som tydligt förklarat att de inte kommer att söka sig till den nya konservativa gruppen är Vlaams Belang. Enligt EU-observer ska partiets talesman Philip Claeys strukit under att partiet inte kan ingå i en grupp som förespråkar ett turkiskt inträde i unionen. 
Vlaams Belangs dreamteam består i stället av Lega Nord, Dansk Folkeparti, FPÖ och Frihetspartiet från Nederländerna.



Bojkottar EU-parlamentet


Men något samarbete med Frihetspartiet ser det inte ut att bli. Geert Wilders parti har deklarerat att det inte kommer att söka några samarbeten överhuvudtaget. 
Ett annat parti som med största sannolikhet kommer att hamna utanför alla typer av samarbeten är Storrumänska partiet. Partiet har valt att bojkotta Europaparlamentet fullständigt sedan en av de nyvalda ledamöterna fått utreseförbud och den andre stannat hemma i solidaritet med sin partikamrat. 



Oklart läge


Exakt hur den politiska kartan i Europaparlamentet kommer att se ut är ännu svårt att säga. Vad som är klart är att den kommer att förändras. Ett första steg kan tas under morgondagens möte mellan Jean Marie Le Pen och Nick Griffin.