Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under fredagskvällen samlas delar av Europas högerextrema och högerpopulistiska elit för en lyxig middag på Grand Hotel. Under kvällen kommer Tjeckiens tidigare president Vaclav Klaus tilldelas European Freedom Awards.

Bakom priset står tankesmedjan Institute for Direct Democracy in Europe, som är kopplat till det paneuropeiska partiet Alliance for Direct Democracy in Europe, som i sin tur är knutet till Sverigedemokraternas partigrupp i EU-parlamentet. 

Rörigt?
Det kan finns en anledning att faktiskt bena ut vilka alla dessa olika grupper och nätverk är.

För det är inte hela Europas extremhöger som är på plats i Stockholm ikväll. 
Trots de framgångar de rönt under de senaste åren har olika högerextrema och högerpopulistiska grupper förtvivlat svårt att hålla ihop.

I EU-parlamentet finns de i dag utspridda i tre olika partigrupper i EU-parlamentet. Utöver det har delat upp sig i partisammanslutningar över gränserna. Ofta är de knutna till partigrupperna i parlamentet. Men inte alltid. Dessa sammanslutningar bildar i sin tur nya organisationer. Allt med ekonomiskt stöd från EU. Värden för kvällens evenemang, Institute for Direct Democracy in Europe, är en sån organisation. Så det skulle med andra ord inte förvåna om EU-pengar står betalar en del av notan ikväll.

Sverigedemokraternas gäng består av populistiska EU-motståndare med udden riktad om invandring och mångkultur. Eller som DN:s Annika Ström Melin beskriver dem: en samling uppstickare och avhoppare från andra högerpopulistiska partier. Många av dem har dessutom ett gott öga till Putin. 

De skiljer sig en aning från exempelvis den mer traditionellt högerextrema samlingen ENF, Europe of Nations and Freedom Group, där bland annat Front National ingår. Och de passar inte riktigt ihop med den konservativa grupp där Dansk Folkeparti och Sannfinländarna har gått med.

I en tid där det känns som extremhögern vinner mark kan det vara värt att minnas att de faktiskt inte står enade.

Samtidigt finns det myteket som håller dem samman.
De gillar till exempel att prata om frihet. Till och med den mest radikala europeiska partisammanslutningen har frihet med i namnet, Alliance for peace and freedom. Där är den svenske före detta ledaren för nazistpartiet Svenskarnas parti, Stefan Jacobsson, generalsekreterare. 

Kanske är det vad kvällens evenemang har att erbjuda. En insikt i vad högerpopulister och extremhögern egentligen menar när de storstilat talar om frihet.

Vaclav Klaus var med och stöpte om Tjeckien efter kommunismens fall. I linje med förebilden Margret Thatchers ekonomiska doktrin privatiserade han landets statliga bolag och lade tilltron till den fria marknaden. Sedan dess har han spelat en huvudroll i tjeckisk politik och dessutom skaffat sig i en internationell följarskara. Hans kritik mot EU - I Klaus retorik är EU-projektet en ny form av Sovjets imperialism - och aversion mot "klimatalarmisterna" - även de har han jämfört med kommunismen - har väckt respekt bland delar av den fria marknadens försvarare. 

Men under de senaste åren har glorian fallit. Idag sticker Klaus ut som en inbiten försvarare av Vladimir Putin. Han gör utfall mot det han kallar "humanrightsism," "NGO-ism" och "homosexualism". Han ska till och med ha hävdat att flyktinginvandringen är iscensatt av "EU-eliten".

– Migrationen är en metod för att späda ut Europas befolkning och skapa en sorts foglig massa som kommer bli det nya Europas framtid, har Václav Klaus till den tjeckiska tv-kanalen Prima, rapporterar ETC.

Efter Anders Behring Breiviks terrordåd förklarade Klaus att attacken var "en konsekvens av dagens postmoderna, inkonsekventa, alltför övermodiga samt högfärdiga och alltför tillåtande samhälle".

Så låter det alltså från den "frihetskämpe" som ikväll ska hyllas på Grand Hotel.
Och då ska man alltså komma ihåg att de som står bakom priset betraktas som en lite mer rumsren del av den högerextremism som just nu har vind i seglen.

Tänk på det nästa gång det här gänget kommer och talar om frihet.
Det är bara ett annat ord för en idé som är frihetens raka motsats.