Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Alternativ för Sverige höll torgmöte i Gävle på 1 maj. I talen påstods att politiker ”byter ut folket” och partiet lovade att riva upp hundratusentals medborgarskap och stänga ned universitetsutbildningar.

Det högerextrema partiet Alternativ för Sverige satsar i valet på riksdagen och på flera kommunval. Sandviken i Gävleborgs län är ett av dem. Det är också i Gävle som partiet säger sig ha sin största medlemstillväxt. 63 procent hävdade partiledaren Gustav Kasselstrand utan att meddela från vilken medlemssiffra.

Ingen lokal kandidat hade dock fått förtoende att tala. Istället var det partiets mest profilerade företrädare som talade. Partiledare Gustav Kasselstrand, den tidigare sverigedemokratiske riksdagsledamoten Jeff Ahl, Evelina Hahne och den högerextrema influeraren Lennart Matikainen som sitter kyrkomötet för AFS.

Bland de som lyssnade på partiföreträdarna fanns både partisympatisörer och nyfikna förbipasserande. Bland annat ungdomar och barn i grundeskoleåldern stannade på det soliga torget i Gävle och fick höra partiet basunera ut sin politik.

”Vi kommer återkalla hundratusentals medborgarskap”

Talen dominerades av att måla ut ett Sverige i förfall, muslimer och invandrare demoniserades innan Alternativ för Sverige presenterade sin lösning. Massdeportationer.

- Vi kommer att återkalla hundratusentals medborgarskap. Vi kommer att inrätta en myndighet, återvandringsverket. Det är den enda myndighet vi kommer starta i det här landet. I övrigt kommer vi lägga ned hundratals myndigher. Vi lägger ned migrationsverket och ersätter det med återvandringsverket, proklamerade partiledare Gustav Kasselstrand.

Han hade tidigare i talet hävdat att Socialdemokraterna ”byter ut sin egen befolkning” och att Sverige befinner sig i ett inbördeskrig, typiska högerextrema konspirationsteorier som Alternativ för Sverige kampanjade på även 2018. Jeff Ahl återkom också han till sitt favorittema och hundvissla – gamla antisemitiska föreställningar om en ogripbar elit med en destruktiv agenda att destabilisera genom liberalism och invandring. Liberaler och vänstern pekades ut som medlöpare, eller som Jeff Ahl sa i sitt tal, ”femtekolonnare”.

- Globalisterna vill sätta arbetarklass mot småföretagare, de har importerat nya problem för att svenskar och invandrare ska bråka samtidigt som de stjäl makten från oss bakom våra ryggar. Den politiska och den ekonomiska makten. Fienden är inte invandrarna, det är globalisterna, de multinationella byråkraterna och storföretagen som roffar åt sig. Det är den sidan som den så kallade vänstern står på. De går storfinansens ärenden mot sitt eget folk. Det finns ett fint uttryck för det. Det kallas för femtekolonnare, sade Ahl.

Han kallade vänstern för en parasiterande klass och lovade stänga ned en rad universitetsutbildningar.

- Vi får betala för menlösa utbildningar vi inte behöver. Genusvetare vi inte behöver, mängder med olika utbildningar inom humaniora som inte fyller någon funktion. När Alternativ för Sverige har dränerat träsket. När vi har städat ur myndigheterna då kommer det inte finnas möjligheter för de här människorna som gått meningslösa utbildningar att få arbete.

Evelina Hahne fokuserade i sitt tal på att hetsa mot muslimer.  

- Min fråga är vad gör de här. De har ingen rätt att vara här och det är dags att åka hem, sa hon.

”Återvandringen berör främst muslimer”

När talen var över gick ett par av barnen som lyssnat till Alternativ för Sveriges partitält för att få svar på en fråga: ”Kommer vi att få stanna”. Expo lyckades inte höra vilket svar barnen fick men ställde frågan till Gustav Kasselstrand.

- Vi har inte sagt något årtal vi ska gå tillbaka till. Vi gör individuella bedömningar. Jag skulle tro att det i praktiken kan röra sig om att gå tillbaka till 1970-talet, men vi har inte sagt något årtal.

Ni ska genomföra en utrensning?

- Om en person har levt lång tid i Sverige och skött sig så kommer personen inte bli utvisad. Men det finns fall där personen kommit till Sverige för ganska länge sen och fortfarande inte har blivit en naturlig del av samhället och då är vi absolut öppna för utvisning även om de kommit innan 2000.

Barnen med?

- Beroende på, naturligtvis, hur deras barn har skött sig. Tittar man på de upplopp som skett på senare tid är de flesta födda i Sverige och jag betraktar inte dem som en del av Sverige. Det kommer vi åt genom att utvisa andra generationens invandrare.

Alternativ för Sverige pratar om ”probleminvandrare”, men i den gruppen räknar de inte bara in brottslighet och eventuella bidrag. De vänder sig även mot personer som drivit på ”särintressen”, som Gustav Kasselstrand uttryckte det i sitt tal. Alternativ för Sverige vill utvisa personer från kulturer som de inte anser kompatibla och därmed inte kan leva i ”harmoni med det svenska folket”.

Islam är inkompatibelt enligt dig?

- Ja, absolut.

Så du vill utvisa varenda muslim?

- Man kan tänka sig att det finns undantag där en person kommit från ett muslimskt land, eller är troende muslim men i övrigt lever i harmoni med samhället utan att ställa särkrav. Jag kan inte säga att varenda muslim skulle utvisas. Men naturligtvis skulle vår återvandring i huvudsak beröra muslimer.

Det är inte bara Alternativ för Sverige som genomförde manifestationer under 1 maj. Det gjorde även nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Flera platser men få aktivister

Det var tre år sedan Nordiska motståndsrörelsen kunde samla några större skaror anhängare för demonstrationståg under 1 maj. Pandemin och det sjunkande engagemanget har drabbat organisationen som under de senaste två åren i stället satsat på liveradio, lokal propagandaspridning och banderollaktioner. Förra året var Simon Lindbergs tal förinspelat och publicerades till videoklipp från tidigare demonstrationer när organisationen samlat betydligt fler och uniformerade aktivister.

I år hade man sökt om tillstånd för torgmöten i Munkedal, Vetlanda och Ludvika – där Expo var på plats.

Nordiska motståndsrörelsen höll torgmöte i Ludvika under 1 maj - Öberg lämnade återbud
Glest på Garvarns torg i Ludvika under Nordiska motståndsrörelsens förstamajdemonstration. Foto: Mickan Palmqvist

I Ludvika samlade nazisterna cirka femton aktivister med organisationens emblem på kläderna och ungefär lika många åhörare innanför polisavspärrningen på Garvarns torg.

Av de tre utannonserade talarna dök bara två upp, organisationens ledare Simon Lindberg och aktivisten Emma Karlsson, medan Pär Öberg, som leder NMR:s parlamentariska gren, ”lämnade återbud”. Även organisationens radiosändning med Simon Holmqvist och Pär Öberg ställdes in då ”Holmqvist har pollenallergi, Öberg har andra förhinder”.

Ett par icke-tillståndsgivna manifestationer har också synts under dagen. Bland annat i Luleå och Örkelljunga, där organisationen planerat att medverka i höstens val.

Även i Danmark och Norge visade organisationens lokala grupperingar upp sig, liksom vänorganisationen Sinimusta Liikes i Finland.

Även dagen innan, den 30 april, genomförde NMR en marsch i Lysekil som de inte sökt tillstånd för. Där deltog ett 30-tal aktivister, majoriteten maskerade.