Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Roger Richthoff har varit Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson fram till november förra året. Han har dock fram till att han lämnade Sverigedemokraterna i mars suttit i Riksdagens försvarsutskott. Det var då Expo avslöjade att han på Facebook spridit en antisemitisk pro-rysk desinformationsvideo där Ryssland tackades för invasionen av Ukraina. Efter avslöjandet meddelade Sverigedemokraterna att de saknar förtroende för honom och Richthoff själv gick ut med att han lämnar partiet för att bli politisk vilde. 

I dagarna uppmärksammade Ekot att Roger Richthoff anslutit sig det etnonationalistiska och antimuslimska partiet Alternativ för Sverige

- Jag kommer att bli medlem och om de behöver min hjälp i olika frågor så ställer jag gärna upp för det partiet, säger Richthoff till Sveriges Radio. 

Alternativ för Sverige gick i samma veva ut med ett pressmeddelande där de välkomnade riksdagspolitikern:

”Roger Richthoff kommer att medverka på flera AfS-evenemang under valrörelsen”, skrev partiet och fortsatte:

”Alternativ för Sverige får nu tillgång till Sveriges riksdag genom Roger Richthoff, som kan bjuda in partiets företrädare som gäster”.

Richthoff backar

När Expo når Roger Richthoff säger han att han ännu inte har beslutat sig för att han ska gå med i Alternativ för Sverige. 

- Jag kommer stödja dem. Jag sa nog i intervjun att jag kommer ansluta mig, men det är inte aktuellt i nuläget. Jag borde sagt att jag funderar på att gå med där. 2022 ska jag sluta med politiken och det har jag sagt sedan 2018. Jag kommer inte gå med i närtid, men det är möjligt att jag går med efter sommaren. Jag har inte bestämt mig, men det lutar åt det, säger Roger Richthoff.

Roger Richthoff säger till Expo att han kan tänka sig att hjälpa Alternativ för Sverige i försvarsfrågor, men att det inte är förbehållet Alternativ för Sverige utan gäller alla som vill ha hans hjälp.

Richthoff säger att han ”lutar åt” Alternativ för Sverige för att han delar partiets syn på Nato, deras EU-kritik och att de motsätter sig så kallade vaccinpass. 

Richthoff är även kritisk mot Sverigedemokraterna som han menar går mot att bli en ”renodlad tjänsteorganisation” där ledamöterna bara blir ”knapptryckare”. 

- Natofrågan har inte ens diskuterats i partiet eller bland ledamöterna. Det har bara beslutats av ledningen, säger han.

Hur ser du på Alternativ på Sveriges profilfrågor, som att ”ompröva samtliga medborgarskap”. De har pratat om att riva upp över 20 år gamla medborgarskap för att sen utvisa?

- Jag kommer förhålla mig till den här politiken och gå igenom den noggrant. Det är därför jag inte gått med i partiet i dag. Det finns säkert saker jag inte är insatt i och som jag vill diskutera. 

Hur ser du på deras syn på och relation till Ryssland?

- Jag tänker inte kommentera det. Men bara för att man försöker förstå ett land behöver man inte dela uppfattningen med det landet. Men jag vill inte gå in på de här delarna nu. Du är välkommen att höra av dig igen när jag satt in mig i politiken. Då kan jag svara på det här.

Myndighet ska utreda medborgare för deportation 

Alternativ för Sveriges kärnfråga är ”återvandring” och partiet vill upprätta ett ”återvandringsverk”. Samtliga medborgarskap och uppehållstillstånd som utfärdats ska ”omprövas” skriver partiet på sin hemsida. 

”Personer, med eller utan medborgarskap, kommer att utvisas om Återvandringsverket finner att de ljugit eller mutat sig till medborgarskap, levt på bidrag en ansenlig del av sin vistelse, inte lärt sig svenska, varit kriminella eller kommer från inkompatibla kulturer med liten eller ingen utsikt för att kunna leva i harmoni med svenska folket.”

I allians med Europas Kremlvänliga extremhöger

Fyra år efter att Ryssland annekterat Krim i Ukraina, 2018, begav sig partiledaren Gustav Kasselstrand och Mikael Jansson, som innan han gick med AFS var Richthoffs företrädare som försvarspolitisk talesperson i Sverigedemokraterna, till en konferens i Moskva.

Konferensen anordnades av det ryska parlamentet och en rysk politiker som USA och EU inlett sanktioner mot efter annekteringen av Krim 2014. Sveriges radio rapporterar att syftet med konferensens var att bygga allianser med EU- och Nato-kritiska partier. 

Kasselstrand och Jansson anlände också tillsammans med flera europeiska högerextrema partier som alla har gemensamt att de drivit en linje om att normalisera förbindelserna med Kreml och som protesterat mot de sanktioner som infördes mot Ryssland i samband med annekteringen 2014. 

Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand twittrar i samband med deltagande på konferens i Ryssland och Moskva.
Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand twittrar i samband med deltagande på konferens i Moskva.

Konferensen i Moskva inleddes med att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll ett öppningstal. Även Mikael Jansson höll tal. Han tackade Rysslands president Vladimir Putin för Rysslands krig i Syrien:

”Många olika styrkor har tillsammans mer eller mindre besegrat IS. Ryssland var verkligen huvudstyrkan. Jag vill speciellt tacka Vladimir Putin för Rysslands bidrag till att besegra IS”, sade han och menade att USA varit dåliga på att samarbeta med Ryssland. Han var även kritisk till Sverige.

”Debatten i Sverige har allt för länge dominerats av de som vill porträttera Ryssland som en fiende”, förklarade Jansson. 

Nato och EU har ingen legitimitet i att verka för fred

I en debattartikel på den högerextrema sajten Fria Tider skrev Gustav Kasselstrand och Mikael Jansson, med anledning av konferensen, att de motsätter sig sanktionerna mot Ryssland och att Sverige dragits in i USA:s utrikespolitik.

”I Bryssel har Sverige velat visa sig bror duktig för EU-eliten genom att stå bakom sanktionerna mot Ryssland, trots att de slår tillbaka hårt mot svenska företag genom minskad export.”

År 2013 när USA:s dåvarande statsminister Barack Obama skulle besöka Sverige twittrade Gustav Kasselstrand:

Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand välkomnar Vladimir Putin i samband med USA:s tidigare president Barack Obamas statsbesök i Stockholm.
Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand välkomnar Vladimir Putin i samband med USA:s tidigare president Barack Obamas statsbesök i Stockholm.

 

Alternativ för Sverige har fördömt den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022, men inte utan att samtidigt lägga skulden på Nato och EU som partiet menar har ”eskalerat situationen”. Ett narrativ som delas av Kreml. 

”Varken Nato eller EU har någon legitimitet när det gäller att verka för fred och diplomatiska lösningar”, skrev Gustav Kasselstrand i ett uttalande. 

AFS har även tidigare lockat till sig SD-politiker. Inför valet 2018 värvade Alternativ för Sverige flera sittande riksdagsledamöter som hamnat i konflikt med Sverigedemokraterna. Bland dem Mikael Jansson och Jeff Ahl.