Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd att hålla en manifestation i Sundsvall. Till skillnad från förra året, när organisationen arrangerade sammankomster på de platser där man också skulle ställa upp i val, så försöker NMR i år samla sina aktivister på ett och samma ställe.

– Vi kommer att ha en god bemanning som gör att vi känner oss trygga, säger Stefan Westin, polisinspektör i Sundsvall, till Sveriges radio

Osäker uppslutning

Organisationen har under de senaste åren haft svårt att behålla sina medlemmar och rekrytera nya. Anledningen till det är bland annat det interna missnöje organisationsledningen dragits med sen valet 2018, då NMR storsatsade på en parlamentarisk gren – trots att många aktivister inte trodde på den strategin.

Nästan exakt ett år efter valet ledde ett misslyckat internt kuppförsök till att flera av organisationens mest framträdande medlemmar lämnade och bildade utbrytargruppen Nordisk styrka. Kritiken var att NMR, i och med att man valde att ställa upp i val, försökt tona ner extremismen och blivit för mjäkiga – Nordisk styrka ville uttalat vara en mer militant spjutspets.

Nordiska motståndsrörelsen har därför, på grund av ökande medelålder och sin traditionella organisationsform, haft allt svårare att locka till sig unga aktivister som de senaste åren istället valt att organisera sig politiskt i lösare nätverk där framförallt fysisk träning och kampförberedelser stått i centrum.

På grund av det har organisationen sannolikt fått det allt svårare att samla till större manifestationer. Att man likväl väljer att fira första maj i Sundsvall, och hoppas att majoriteten av aktivisterna ska delta, är kanske organisationens sista försök att visa sin styrka.

Läs Expos årsrapport för en heltäckande bild av var svensk extremhöger befinner sig just nu:
Svensk rasideologisk miljö 2022

Alternativ för Sverige håller torgmöte i Gävle under 1 maj.
Förra första maj samlades AFS i Gävle där partiet menade att de hade stort stöd. Foto: Expo

AFS manifesterar i Stockholm

Även Alternativ för Sverige väljer att manifestera, i år i Björns trädgård i Stockholm, vilket partiet har fått tillstånd för.

Det högerextrema partiet har sedan valet, där det backade i jämförelse med valet 2018 och bara lyckades samla 0,26 procent av rösterna i riksdagsvalet, försvagats. I början av mars kom interna splittringar och intern kritik upp till ytan. Kritiken rörde framförallt hur partiledningen använder partikassan för att betala ut arvoden till sig själv på bekostnad av investeringar i till exempel kampanjmaterial. Konflikten fick flera profilerade medlemmar i partistyrelsen att lämna.

Läs Expos bevakning av förra årets första maj:
Folkutbyte, återvandring och pollenallergi på extremhögerns 1 maj