Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under parollen "Stoppa muslimsk invandring" samlade under söndagen Swedish Defence Legaue, SDL, 15 personer på Götaplatsen i Göteborg. Swedish Defence League, som är en avläggare till den engelska organisationen English Defence Legaue, hade bjudit in talare från sina systerorganisationer i Norge och Polen. SDL:s ordförande, Kamil Ryba, gick i sitt framträdande till frontalangrepp mot islam och muslimer. Enligt Ryba är "islams förakt för mänskligt liv så ondskefullt att det är vår skyldighet att skydda och slåss mot ondskan."

SDL och deras europeiska systerorganisationer har flera gånger uppmärksammats för att dess aktivister varit inblandade i attacker mot moskéer, poserat med vapen och gjort våldsförhärligande kommentarer i sociala medier. I sitt tal försökte Kamil Ryba distansera sig från rörelsens våldsromantik.

"Breiviks terrordå var en tragedi och ett stort bakslag för den fredliga counterjihad-rörelsen. Vi befinner oss i ett idékrig i en komplex värld av information där de traditionella medierna är vår fiende. Pennan är mäktigare än svärdet och vi måste skydda yttrandefriheten till varje pris. Att ta till våld annat än i självförsvar är inte en del av SDL: s strategi.

Samtidigt menade Ryba att han och hans rörelse står inför ett avgörande läge.
"Det är en sorglig sak att den oundvikliga kampen är här men jag ser den som nödvändig för att skydda det som är gott i livet."

Talen överröstades av talkörer, burop, visslingar, tutor och rop från de cirka 300 motdemonstranterna. Motdemonstrationen arrangerades av nätverket 14 juli som består av personer från ett antal politiska partier, religiösa samfund och antirasistiska organisationer. Enligt TT omhändertogs ett tiotal personer efter att ha sprungit efter och skrikit åt två personer från Swedish Defence League efter att demonstrationerna avslutats. Ingen är misstänkt för brott.

Enligt polisens presstalesman Christer Fuxborg var det överlag en lugn tillställning.
– Båda sidor har varit nöjda med att de har blivit lyssnade på och att de har fått ut sitt budskap.

Sara Lund-Persson, talesperson för 14 juli-nätverket är nöjd med söndagens motdemonstration.
– Det var en väldigt lyckad demonstration. Det förekom inget våld där demonstrationen hade tillstånd. Tystnad är inget alternativ och har aldrig varit. Det samhälle SDL vill ha är inte ett demokratiskt samhälle.

SDL bildades i januari 2011. Första talesperson var Isak Nygren, utesluten sverigedemokrat från Katrineholm. Målet var att lansera en antimuslimsk gatuaktivism men organisationen har haft svårt att locka sympatisörer.

I mars i år anordnade Swedish Defence League en demonstration i Malmö. Den gången möttes organisationen av runt tusen motdemonstranter, och lockade själva bara runt 20 personer.