Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Med det EU-kritiska budskapet "Mindre EU, mer Sverige" lyckades Sverigedemokraterna i fjolårets val till EU-parlamentet locka var tionde väljare i Sverige – mer än en tredubbling jämfört med valet fem år tidigare.

Bland annat krävde partiet en ny folkomröstning om EU-medlemskapet, drastiskt minskad EU-budget, skärpta nationella gränskontroller och ett stopp för all överstatlig inflytande över svensk arbetsmarknad.

Men efter ett år i EU-parlamentet har Sverigedemokraterna i själva verket agerat i motsatt riktning – vilket i praktiken flyttat mer makt till Bryssel. Det visar en rapport från den eu-kritiska tankesmedjan OEIC.

• I valrörelsen var SD starkt kritiska till EU:s försök att skaffa sig inflytande över svensk arbetsmarknad. I parlamentet har partiet drivit på för att få tillstånd ett särskilt EU-register över lastbilschaufförer. Vad SD möjligen missat är att detta var ett principiellt ställningstagande. Ett chaufförsregister öppnar upp för alla möjliga andra former av register på EU-nivå, till exempel lastbilsåkerier, fartyg och dess besättningar och lotsar.

• SD har röstat för ökade resurser till Frontex – EU:s gemensamma myndighet för gränskontroll – trots löftet om minskad EU-budget. Dessutom bidrar SD:s agerande till att EU:s inflytande över till exempel försvarsfrågor och polisiära frågor stärks.

Sverigedemokraterna har även vid flera tillfällen valt att inte stödja förslag som visserligen ligger i linje med deras politik, men som kommer från andra partigrupper.

• I omröstningen om EU:s budget för 2015 valde SD att rösta nej till den konservativa ECR-gruppens förslag om att begränsa EU-budgetens ständiga tillväxt.

• Under våren 2015 avstod SD från att stödja vänstergruppen GUE/NGL:s förslag om att förhindra en höjning av ledamöternas assistentersättning.

• SD valde att inte stödja den italienska Femstjärnerörelsens partiledare Beppe Grillos förslag, som sitter i samma grupp som SD, om att slopa den föreslagna höjningen av det ekonomiska stödet till EU-partier.

• SD lade också ner sina röster när den gröna partigruppen De gröna/Regionalisterna föreslog ökad insyn i hur EU-parlamentarikerna använder det ekonomiska stöd de får av skattebetalarna.