Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under flera års tid har reportern på den småländska lokaltidningen spridit nazistiska idéer på en rad vit makt-forum på internet. På den största svenska nazistsidan, nordisk.nu, beskriver han sig så här:
"Hell! Jag är stolt smålänning, nationellt sinnad sedan 15 år efter att se om sider ha förstått vart den så kallade mångkulturella samhällsutvecklingen är på väg. NRP-medlem som stöder WUNS (World Union National Socialist red. anm.). I min bokhylla: Rörelsen som dömdes ohörd, Svenskarna vid Jandeba och En tom säck kan inte stå. Hell Seger!"

Reportern blev 2005 medlem i Combat 18 internetforum. Combat 18 är ett öppet terroristförespråkande nazistgrupp som utfört attententat i flera europeiska länder. Han har även donerat pengar till nordisk.nu. På samma forum uppger han att han är medlem i Nordiska rikspartiet, NRP, ett parti som bland annat gjort sig känt genom hot mot journalister.

"Ingen lätt fråga"

Reportern har kombinerat sitt medlemskap i NRP med ett fackligt uppdrag. Agneta Lindblom Hulthén, ordförande journalistförbundet, säger att hon aldrig har hört talas om ett tidigare fall som påminner om det här.

– Jag kan inte lämna några kommentarer i det specifika ärendet. Men generellt sätt så är vi så långt ifrån man kan vara när det gäller att registrera folks åsikt och var de hör hemma politiskt. Vi är fundamentalister när det gäller yttrandefrihet. Det är den generella inställningen som tror jag att alla förstår att vi har. Men om man motarbetar förbundets syften och anseende, inte genom åsikter utan genom åtgärder då kan man bli utesluten, säger hon

Är det inte ett aktivt stöd till nazismen att gå in i en sådan här organisation?
- Det ska jag ta med styrelsen. Vissa fackförbund har tycker att bara det faktum att man tillhör en sådan här organisation innebär att man inte kan vara ansluten till facket. Jag tror inte att vår syrelse hamnar där, utan det ska handla om ett aktivt agerande, inte bara genom ett medlemskap. Åsiktsfriheten måste vi slå vakt om. Men det är ingen lätt fråga.

Ångrar sig

När Expo konfronterar reportern med uppgifterna om hans dubbelliv är han ångerfull. Han säger att han endast har haft kontakt med dessa grupper via internet.
– Jag gör komplett avbön. Det är ju så jävla dumt, så det liknar ingenting. Jag är inte nationalsocialist. Men det ger en kick sexuellt, spännande, förklarar han.

Reportern valde under eftermiddagen att lämna sin tjänst på tidningen.

FAKTA NRP

Nordiska Rikspartiet, NRP, grundades i mitten av 1950-talet och har hela tiden letts av makarna Vera och Göran Assar Oredsson. Partiet svärmar öppet för Tredje rikets ideal. Partiet har aldrig varit stort. På 1960-talet fungerade NRP som samlingsplats för övervintrande nazister, på 1970- och 1980-talet lyckades partiet attrahera en ny generation militanta ungdomar. Ungdomarna samlades i NRP:s så kallade Riksaktionsgrupper (RAG). På framför allt små orter där en RAG-cell existerade sattes i system att trakassera antirasister och meningsmotståndare. Journalister och lokalpolitiker som väckte gruppens missnöje utsattes för mordhot och telefonterror. Under senare år har NRP:s verksamhet varit blygsam.

FAKTA NORDISK.NU

Sveriges största nazistiska forum på internet. De uppger själva att de har över 8 000 medlemmar. Sidan presenteras som en "portal för nordisk identitet, kultur och tradition". Forumet samlar högerextrema aktivister, men även personer som inte är organisationsanknutna. Att registrera sig på sidan kostar inget, men det går att donera pengar till verksamheten. Sidan har grundats av personer runt Nordiska förbundet.