Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i centrala Stockholm mitt i julruschen den 11 december 2010. Ingen förutom gärningsmannen, som avled på plats, skadade sig allvarligt vid attentatet. Efter att polisen sökt igenom Abdulwahabs mobiltelefon kunde Nasserdine Menni gripas.

Domstolen i Glasgow dömer Menni för att ha överfört 60 000 kronor till Abdulwahab. Åklagaren har hävdat att Menni måste varit medveten om att pengarna skulle kunna användas för ett terrordåd. Juryn har dock inte ansett det bevisat att Menni känt till eller varit med och planerat stockholmsdådet. Mennis advokat har hela tiden sagt att Menni inte vetat vad pengarna han överfört till Abdulwahab skulle användas till, rapporterar TT.

Maxstraffet för att finansiera terror är 14 år i Skottland. Menni dömdes till sju år, att han inte får maxstraff beror på att han inte befunnits skyldig till delaktighet i dådet i Stockholm, vilket var det allvarligaste brottet han stod anklagad för.

Menni har hela tiden förnekat terrorbrott, men han har varit förtegen i rätten. Hans advokat har meddelat att domen kommer att överklagas.

Ämnen i artikeln