Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På måndagen meddelades vid Stockholms tingsrätt domen mot en 21-årig man som i augusti förra året kastade en brinnande bengal mot en sittande demonstration vid Mynttorget i Stockholm. Den 21-åriga mannen var en del av en grupp på 17 personer tillhörande Nordisk ungdom

En stor andel av de runt 200 personer som deltog i den icke tillståndsgivna, sittande demonstrationen, var personer som själva kommer från Afghanistan.

21-åringen döms till två månaders fängelse för misshandel av två personer. De båda ingick i den grupp av unga afghaner som var på plats för att protestera mot utvisningarna. Bengalen orsakade dem båda smärta och på en av dem brännskador.

Utöver fängelsestraffet ska mannen också betala ett skadestånd till de drabbade.

Hatbrottsmotiv

En enig tingsrätt menade att 21-åringen hade ett hatbrottsmotiv, vilket bedöms som en försvårande omständighet och påverkar straffet.

Nordisk ungdom-aktivisterna skanderade ”Abdullah, Mohammed go home!” och ”Internera! Deportera!” i anslutning till att de attackerade demonstranterna på Mynttorget.

Nordisk ungdom är en liten högerextrem aktivistgrupp som grundades 2010. Den har utmärkt sig genom sina spektakulära och ofta hotfulla aktioner. Organisationen har identitära/nyfascistiska och konservativa drag och flera av deras ledande aktivister förespråkar en strikt konservativ katolicism.

I takt med att de drivande har åldrats har namnet Nordisk ungdom blev allt mer missvisande. Tidigare i år grundades istället Skandinaviska förbundet, som fungerar som en paraplyorganisation för ett flertal olika projekt och organisationer, bland annat Nordisk ungdom. I praktiken är det dock mer eller mindre samma personer som står bakom de olika verksamheterna. 

Förnekar NU-koppling

I domen framkommer att 21-åringen förnekar att han såväl tidigare som senare haft samröre med Nordisk ungdom. Han menar att han endast ”hängde med ett antal kamrater”. Uppgiften stämmer inte.

Expo kan avslöja att 21-åringen har deltagit i Nordisk ungdoms manifestationer vid flera tillfällen, bland annat i en manifestation som gruppen genomförde vid Sergels torg 1 november 2015 och 19 december i Strängnäs samma år. Han har även efter 2015 figurerat i samband med Nordisk ungdom-aktioner. Om han i nuläget är aktiv är dock oklart. 

Nordisk ungdom i Stockholm 2015.
21-åringen förnekade under rättegången att han hade tidigare koppling till Nordisk ungdom. Uppgiften stämmer inte. Här ses han demonstrera med organisationen 2015. Foto: Jonathan Leman

Flera domar mot NU-aktivister

Under senare år har Nordisk ungdoms aktioner lett till flera rättsliga konsekvenser. Förra året i Stockholm ställde sig aktivister i vägen för pridetåget i Stockholm med en banderoll med budskapet: ”Skydda barnen från pervofestivalen”.

12 av organisationens aktivister dömdes tidigare i år för ohörsamhet mot ordningsmakten i anslutning till händelsen under Pride. Ytterligare en person står åtalad för störande av allmän sammankomst och ohörsamhet mot ordningsmakten för samma händelse.

Även Nordisk ungdoms ledare Fredrik Haugen, mer känd som Fredrik Hagberg, dömdes tidigare i år för brott mot ordningslagen. Det rörde en aktion utanför Aftonbladets redaktion i Stockholm i december 2017. Aktivister hade utan tillstånd samlats med plakat som pekade ut tidningens journalister som ”moderna Stasi-agenter”.

Ämnen i artikeln