Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mannen döms vid Södertörns tingsrätt till fängelse i två år och två månader för grov misshandel, försök till grov misshandel och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. 

Det var i april förra året som mannen drog kniv på en krog i södra Stockholm. Knivattacken var riktad mot en person som bett 30-åringen att lämna honom och hans sällskap i fred. Sällskapet och den dömde var inte bekanta sedan tidigare.

Gästen som 30-åringen, enligt vittnen ”målmedvetet”, attackerade fick sårskador på arm och nacke. En dörrvakt som ingrep blev knivhuggen i armen. Polisen som kommer till plats noterar att det rör sig om en kraftig blödning och att det är en stor blodpöl på golvet.

Särskild hänsynslöshet

Rätten menar i sin dom att 30-åringen begick gärningen med uppsåt och dessutom ”visade särskild hänsynslöshet och särskild råhet genom att använda en kniv och utdela hugg med denna” och att det skedde med risk för "liv och hälsa". 

Han ska till följd av det även betala skadestånd på cirka 25 000 kr vardera till de drabbade.

30-åringen varken erkänner eller förnekar gärningen, med hänvisning till att han inte minns någonting av den. Han motsätter sig samtidigt att dömas för brott då han menar att han handlade under påverkan av ett epilepsianfall och inte var medveten om vad han gjorde.

Aktiv inom den rasideologiska miljön

Expo har tidigare rapporterat om att det är vanligt med knivar bland aktiva högerextremister.

Den åtalade mannen har en flerårig historia inom sådana kretsar. Han har bland annat varit aktivist i Nordiska motståndsrörelsen och medverkade till exempel när nazistorganisationen hade en demonstration i Härnösand 2020.

Under senare tid har han varit en del av den rasideologiska föreningen Det fria Sverige

Vid husrannsakan i anslutning till misshandeln dokumenterade polisen föremål som visar på mannens högerextrema engagemang.

30-åringen förekommer sedan tidigare under två avsnitt i balastningsregistret. Han dömdes bland annat 2020 till villkorlig dom för en misshandel.