Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bara en dryg vecka efter att den nya organisationen presenterades dömdes dess ledare Robin Boström till fängelse i två månader. Han döms för att i januari 2010 tillsammans med två andra personer misshandlat en person i Nyköping.

Boström har under många år varit aktiv inom den högerextrema miljön och var tidigare ledande i Nyköpings fria, som var en del av det nazistiska nätverket Fria nationalister. Han förekommer även i brottsregistret för olika våldsbrott. Sedan en tid tillbaka leder han Förbundet nationell ungdom. Det är en aktivistorganisation som grundats med hjälp av ekonomisk support från Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag.

Daniel Hedlund dömdes även han till två månaders fängelse för sin inblandning i misshandeln. Liksom Boström är Hedlund en av de drivande i den nya organisationen och tidigare aktiv i Fria nationalister. Och liksom Boström har han en historia av våldsbrott bakom sig.

Ytterligare en person dömdes till skyddstillsyn med samhällstjänst för misshandeln. Alla tre döms dessutom till att betala en kränkningsersättning till den misshandlade, samt dennes utlägg för läkarbesök.